Politika

Turski ambasador Bilgic: Od EU očekujemo da podrži borbu protiv terorizma

Ambasador Turske u Srbiji je naveo da će Turska sa SAD-om i Rusijom raditi na tome da stvori mnogo stabilniju i bezbedniju Siriju

BEOGRAD (AA) – Ambasador Turske u Srbiji Tanju Bilgic izjavio je danas u Beogradu da će Turska sa Sjedinjenim Američkim Državama i Rusijom raditi na tome da stvori mnogo stabilniju i bezbedniju Siriju, te da od Evropske unije očekuje da njihovu podrži borbu protiv terorizma.

Na konferenciji za novinare u ambasadi u Beogradu, Bilgic je podsetio da je Turska postigla dogovor i sa SAD-om i sa Rusijom o Siriji, te naveo da će Turska sa SAD i Rusijom stvoriti mnogo stabilniju i bezbedniju Siriju, a kako bi se ljudi vratili svojim zemljama.

Ambasador je kazao i da ne podržavaju sve zemlje Evropske unije njihovu borbu protiv terorizma, te ocenio da u pojedinim evropskim zemljama postoje dvostruki standardi.

On je još jednom naglasio da je glavni cilj Turske borba protiv terorizma.

“Od zemalja EU očekujemo da podrže našu borbu protiv terorizma, koja nije usmerena protiv populacije, nego isključivo protiv terorizma i očekujemo od EU da nas podrži umesto da osuđuje našu borbu i da urade sve što treba da bude urađeno sa njihove strane kako bi podržali tu borbu”, rekao je Bilgic.

Kako je objasnio, Turska je članica NATO i nada se da će postati i članica EU, ali to ne znači da neće sarađivati sa Rusijom, sa kojom ima dobre odnose.

“Turska može da sarađuje sa bilo kojom zemljom uključujući i SAD i Rusiju. Dokle god saradnja sa Rusijom donosi rezultate, mi ćemo sa tom zemljom sarađivati”, dodao je Bilgic.

On je kazao i da Turska podržava teritorijalni integritet Sirije, ali da svi moraju da razumeju da će Turska učiniti sve da zaustavi terorističku pretnju koja dolazi iz Sirije ka Turskoj.

“Ako bude migracija, to će uticati i na Srbiju, jer ruta iz Sirije ka Turskoj ide preko Balkana. Kako bi se sprečilo to, ali i nestabilnost Sirije mi smo rešili da uradimo ovo sve, pa ćemo videti da li će biti završeno bez incidenata, ali niko ne treba da sumnja da ako bude opasnosti u Siriji mi ćemo se vojno boriti da to sprečimo”, naveo je Bilgic.

Ambasador Turske u Srbiji je kazao i da su stizale mnoge netačne optužbe poput onih da je Turska tokom operacije “Izvor mira” koristila hemijsko oružje.

Bilgic je rekao i da je operacija “Izvor mira” organizovana u skladu sa međunarodnim pravom i turskim zakonodavstvom.

Slični članci

Back to top button