Politika

Srbija i Kosovo da pokažu volju

Izvjestilac za Zapadni Balkan u njemačkom parlamentu, Peter Bajer upozorio je da od sjutrašnjeg sastanka zavisi da li će EU perspektive Srbije i Kosova biti stavljene ad akta.

On je kazao da će evropske prespektive biti stavljene ad akta ukoliko na sjutrašnjem sastanku u Berlinu ne pokažu ozbiljnu volju za napretkom u procesu normalizacije.

“Ovdje se ne radi o nekim konkretnim planovima sa postavljenim uslovima, nego o informativnoj i otvorenoj razmeni stavova oko regionalnih tema. Osim toga možemo da se nadamo da će Srbija i Kosovo susret da iskoriste konstruktivno i da će razgovarati o procesu normalizacije”, kazao je Bajer. 

On je dodao da, ukoliko ne bude ozbiljne volje za napretkom, EU perspektive će za obje zemlje da budu stavljene ad akta.

On je rekao da očekuje da će sastanak u Berlinu biti koncentrisan na izvorni sadržaj i okvire dijaloga između Beograda i Prištine i dodao da je riječ o informativnom sastanku i razmjeni stavova, prenosi Dojče vele.

Njemački zvaničnik je dodao da se o predloženoj razmjeni teritorija više toliko ne govori navodeći da bi pomjeranje granica po etničkim principima moglo da uzrokuje lančanu reakciju i zbog toga takav predlog treba da bude odbačen.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron organizuju sjutra u Berlinu sastanak sa zvaničnicima Zapadnog Balkana i Evropske komisije, na koji su pozvani predsjednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači.

Slični članci

Back to top button