Politika

Dačić: Srbija ne odustaje od diplomatije ni kada je reč o Kosovu

Dačić dodelio medalje na obeležavanju Dana srpske diplomatije

BEOGRAD (AA) – Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas na obeležavanju Dana srpske diplomatije kako Srbija ne odustaje od kompromisa, niti diplomatije kao načina rešavanja sporova, ni kada je reč o pitanju Kosova, kao i da je spremna na dalji dijalog kada se za njega steknu uslovi.

On je naveo da to da konstruktivna pozicija Srbije itekako nailazi na podršku zemalja širom sveta, najbolje potvrđuje podatak da je ukupno 13 država donelo odluku o povlačenju priznanja Кosova, kao i činjenica da je Кosovo suočeno sa nemogućnošću da postane član međunarodnih organizacija, pre svih, UNESKO-a i INTERPOL-a.

Ponovio je i da je članstvo u Evropskoj uniji jedan od strateških spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

“Uprkos činjenici da napori koje preduzimamo i rezultati koje postižemo na evropskom putu nisu u dovoljnoj meri valorizovani kroz dinamiku pristupnog procesa, naš napredak je nesporan. U tom smislu, nadam se će naši napori biti praćeni i otvaranjem novih pregovaračkih poglavlja do kraja rumunskog predsedavanja Savetom EU i dodatno, tokom narednog, finskog predsedavanja”, kazao je.

Ministar spoljnih poslova je istakao da očuvanje mira i bezbednosti na regionalnom i globalnom planu, kao i bezbednosna saradnja u najširem smislu te reči, ostaju jedan od prioriteta spoljne politike Srbije.

“Srbija je čvrsto opredeljena da odgovori na brojne bezbednosne izazove savremenog doba, uključujući terorizam, sve vidove ekstremizma, sajber pretnje i izazove u domenu energetske bezbednosti, kao fenomene doba u kome živimo”, rekao je.

Svečanom obeležavanju Dana srpske diplomatije prisustvovali su i brojni ambasadori, među kojima i ambasador Turske u Srbiji Tanju Bilgic.

Dodeljene su i povelje za doprinos u polju diplomatije Srbije glumcu Milošu Bikoviću, ambasadoru Srbije u Rusiji Slavenku Terziću i ambasadorki Ljiljani Nikšić, a organizovan je i kulturno-umetnički program.

M. Biković i I. Dačić, photo: AA

Slični članci

Back to top button