Politika

Ambasador Hil: Vreme je da uklonite barikade

BEOGRAD, 29.11.2022 – FoNet – Razumeli smo zbog čega su Srbi na severu Kosova postavili barikade i čuli smo ih, ali mislim da je vreme da ih uklone i nadam se da će biti spremni da to urade što pre, izjavio je u intervjuu za Nova.rs američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil.

Mi razumemo frustracije srpske zajednice na Kosovu i one se nisu pojavile tek tako pre nekoliko dana, već postoje neko vreme, a na kraju krajeva srpska zajednica je na Kosovu vekovima i imaju pravo da znaju kakva je njihova budućnost, rekao je Hil.

On je istakao da je uklanjanje barikada neophodno da bi moglo da se nastavi sa političkim procesom uz smanjene tenzije, kako bi mogla da se reše pitanja koja su veoma važna.

Na primer, kako će funkcionisati Zajednica srpskih opština. Gabrijel Eskobar je rekao vrlo jasno da će se to dogoditi, da je to dogovoreno ranije i to ostaje uslov. Nije pitanje da li će biti ili ne Zajednice srpskih opština, već kako će ona funkcionisati i kako će biti implementirana, kazao je Hil.

Na pitanje da li mu je poznato da je predsednik Srbije dobio ultimatum od zemalja Kvinte da ukloni barikade i da će, ukoliko to ne učini, Kurtiju biti dozvoljeno da ih ukloni silom, što je objavljeno na jednoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom, Hil je odgovorio odrečno.

Čuo sam te priče, ali mi to nije poznato. Ja sam jedan od ambasadora u Beogradu koji je predstavnik Kvinte, ali nisam upoznat sa takvim ultimatumom, rekao je Hil.

Govoreći o sporazumu Srbije i Kosova, Hil je kazao da je to na predstavnicima vlasti u Beogradu i Prištini, ali je i na pregovaračima kako će se pristupiti pitanjima.

Voleo bih da vidim sporazum na koji nijedna strana nije prisiljena, već obe vide njegovu logiku, sporazum koji je ostvaren u kontekstu postizanja mnogo boljih bilateralnih, ali i regionalnih odnosa. Jedna od stvari koje se moraju sprovesti na Balkanu je da države shvate da imaju zajedničke interese i da počnu da rade na njihovom istraživanju, kazao je Hil.

Prema njegovim rečima, Otvoreni Balkan tome doprinosi i nada se da će ta inicijativa imati ulogu u postizanju eventualnog sporazuma.

Kao diplomata, gledam unapred i smatram da je logično da se situacija smiri, da se pronađe ono oko čega se ljudi slažu i da se radi na tome. Neophodno je postarati se da to bude učinjeno u kontekstu regiona koji se ujedinjuje i razvija obrasce saradnje, rekao je Hil i istakao da bi Evropska unija želela pre da vidi Srbiju kao svoju članicu, nego zemlju koja je ostala van Unije.

Slični članci

Back to top button