Sport

UEFA protiv rasizma

Disciplinsko vijeće UEFA-e sastaće se u četvrtak kako bi razmatralo slučaj rasizma na utakmici Rumunija - Švedska

NION (AA) – Evropska fudbalska federacija (UEFA) u petak je pokrenula disciplinski postupak protiv Fudbalskog saveza Rumunije zbog rasističkog ponašanja, koje je prijavio reprezentativac Švedske nakon utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Disciplinsko vijeće UEFA-e sastaće se u četvrtak kako bi razmatralo slučaj. Rumunija se već suočila s optužbama koje se odnose na “nedozvoljen transparent“ i “nezakonite povike“, prijavljene nakon utakmice igrane 15. novembra u Bukureštu.

Rumunija se suočava s ozbiljnijom UEFA-inom akcijom jer je već bila na uslovnoj zbog prethodnih incidenata uvredljivog ponašanja navijača na kvalifikacionim utakmicama za EURO 2020.

Utakmicu u kojoj je Švedska pobijedila Rumuniju rezultatom 2:0 sudija je nakratko prekinuo kako bi oficijelni spiker izdao upozorenje, nakon što je napadač Aleksandar Isak tvrdio da je čuo rasističke povike. Utakmica je odigrana na Nacionalnom stadionu, koji će biti domaćin četiri utakmice Evropskog prvenstva u junu 2020. godine.

Rumunija će igrati dvije domaće utakmice na EURO 2020 ukoliko se kvalifikuje na završni turnir. Rumuniju na putu do Evropskog prvenstva u play-offu čeka polufinalni duel na Islandu, a u slučaju pobjede i finale protiv boljeg iz duela Bugarske i Mađarske.

Slični članci

Back to top button