Sport

Druga godišnjica smrti Naima Suleymanoglua, sportiste stoljeća koji je preminuo u 50. godini

Jedan od rijetkih dizača utega u historiji (jedan od ukupno četiri) koji je na službenom natjecanju uspio podići težinu tri puta veću od vlastite. Proglašen je najuspješnijim turskim sportistom svih svremena i jednim od najuspješnijih dizača tegova u svijetu. Sportski autoriteti proglasili su ga sportistom stoljeća

ANKARA (AA) – Halil Ibrahim Avsar – U Turskoj se danas obilježava druga godišnjica od smrti višestrukog turskog, evropskog, svjetskog i olimpijskog šampiona u dizanju tegova Naima Suleymanoglua, koji je preminuo u 50. godini.

Suleymanogluu je transplantirana jetra, a nakon boravka u jedinici intenzivne njege u bolnici Atasehir Memorial u Istanbulu, preminuo je 18. novembra 2017. godine.

Jedan od rijetkih dizača utega u historiji (jedan od ukupno četiri) koji je na službenom natjecanju uspio podići težinu tri puta veću od vlastite. Proglašen je najuspješnijim turskim sportistom svih svremena i jednim od najuspješnijih dizača tegova u svijetu. Sportski autoriteti proglasili su ga sportistom stoljeća.

Svjetskim prvakom je postao sedam puta, evropskim prvakom šest puta, a različite svjetske rekorde je postavljao nevjerojatnih 46 puta.

Zbog svoje tjelesne građe (visok samo 147 centimetara, a natjecao se u pero kategoriji) dobio je nadimak “džepni Herkul”. Suleymanoglu je osvojio zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Seulu 1998, Barceloni 1992. te Atlanti 1996. 

Slični članci

Back to top button