Sport

Zoran Petrović: Sušić je bio velemajstor, Osim trenerski genije

- Na Koševu sam počeo i završio sa jugoslovenskim fudbalom, rekao je za Anadolu Agency Zoran Petrović, jedan od najboljih fudbalskih sudija sa prostora bivše SFR Jugoslavije

BEOGRAD (AA) – Najpoznatije sudijsko ime sa prostora bivše SFR Jugoslavije Zoran Petrović kaže da je u savremenom fudbalu lakše obavljati ulogu pomoćnika nego glavnog delioca pravde.

Učesnik dva Svetska prvenstva tvrdi da su nova pravila znatno olakšala posao mahačima.

„Prema novim instrukcijama Sudijske komisije UEFA-e i FIFA-e, pomoćne sudije ne moraju da donose odluku u deliću sekunde. Njima se savetuje da sačekaju razvoj situacije, pa tek onda da podignu zastavicu i da eventualno prekinu igru. Zahvaljujući video-tehnologiji, njihove greške nisu više toliko uočljive kao u moje vreme. Ja sam u Meksiku i Italiji na dve utakmice bio glavni arbitar, a na dve sam imao ulogu pomoćnika. I bilo mi je neuporedivo teže sa zastavicom u ruci“, rekao je za Anadolu Agency (AA) Petrović.

  • Mopedom mu doneli telegram na centar terena –

Kao pripadnik ”stare garde”, ne gleda blagonaklono na tehnička pomagala koja su na raspolaganju njegovim mlađim kolegama. Ipak, postoji odluka koju bi vrlo rado ispravio da je svojevremeno mogao da otrči do monitora i da pogleda video snimak:

„Sudio sam revanš utakmicu finala Kupa UEFA 1992. godine. Ajaks je posle 2:2 u Torinu, odigrao nerešeno bez golova na svom stadionu i osvojio evropski trofej. U finišu utakmice, došlo je do duela kod korner zastavice u kome je italijanski igrač Polikano nesportski i preoštro startovao na švedskog reprezentativca Petersena. Fudbaler Ajaksa je morao da napusti igru i zbog teže povrede nije mogao da nastupi za svoju reprezentaciju na Evropskom prvenstvu u Švedskoj. Nisam ga kaznio crvenim kartonom, a da sam imao mogućnost da pogledam usporeni snimak, verovatno bih ga poslao u svlačionicu“.

Stadion Koševo u Sarajevu zauzima posebno mesto u memoarima Zorana Petrovića.

„Tamo sam počeo svoju karijeru u Prvoj saveznoj ligi 1979. godine na utakmici Sarajevo-Vardar. Nikada neću zaboraviti scenu kada je poštar ušao na stadion sa onim Tomos mopedom i doneo mi neki telegram sve do centra igrališta. Svi su bili u čudu, niko nije znao o čemu se radi. Ja sam takođe bio zbunjen, jer se sve to dešavalo dva minuta pre početka utakmice. Uzeo sam telegram i kada sam otvorio nisam mogao da verujem. Ovi moji drugari iz Beograda, moje starije kolege, Dragiša Komadinić, Dušan Čolić, Abe Stanković, napisali su mi pismo i poželeli sreću u prvoj utakmici na elitnoj sceni“, istakao je Petrović.

Domaćin je tada slavio ubedljivu pobedu protiv tima koji je tek ušao u Prvu saveznu ligu.

„Bilo je 3:0 za Sarajevo, mali Smajić je dao dva gola. Sećam se da je Sušić odigrao fantastičnu utakmicu. On ih je sam pobedio, iako nije dao gol. To nikada kasnije nisam doživeo u svojoj karijeri, da jedan igrač uzme loptu i da niko ne može da ga stigne. Ja sam ostao pozadi i sreća što ga niko nije srušio, jer ne bih mogao ni da vidim da li je bio fauliran. Prošao je 35 metara, nanizao pet, šest protivničkih igrača i šutirao ka golu. Nestvarno. Pape je bio velemajstor fudbala, jedan od najboljih svih vremena u staroj Jugoslaviji“, kazao je Petrović.

  • Pogođen konzervom –

Nažalost, za Koševo ga vežu i ne baš lijepe uspomene.

„Bio sam akter i te utakmice. Sarajevo je protiv Dinama vodilo na poluvremenu sa 1:0, kada je doletela konzerva piva sa tribine na kojoj su bili smešteni domaći navijači i pogodila me pravo u glavu. Nisam imao drugog izbora nego da prekinem utakmicu. Uveče je u Dnevniku državne televizije objavljena informacija da je sudija pogođen limenkom piva“, pričao je Petrović i dodao:

„Mene je dva dana kasnije pozvao neki čovek telefonom i predstavio se kao marketing menadžer pivare čijom sam limenkom pogođen. Ja sam ga naravno opsovao i spustio slušalicu. Zvao je još desetak puta naredna tri dana i jedva nekako uspeo da me ubedi da nije šala. Poslali su na adresu moje firme nekoliko paketa njihovog piva, uz zahvalnost što sam im obezbedio besplatnu reklamu“.

Petrović provodi penzionerske dane u krugu porodice i čeka da prođe vanredno stanje u Srbiji.

„Imam već 68 godina i pripadam onoj kritičnoj grupi koja je najviše ugrožena koronavirusom. Vodim računa o sebi, ne izlazim napolje i pratim instrukcije nadležnih institucija. Sada su nam dozvolili da prošetamo u večernjim satima i to nam dođe kao olakšavajuća okolnost. Koristim vreme u karantinu da pogledam neke stare snimke i da se podsetim velikih utakmica koje sam sudio. Baš sam pre neki dan gledao meč Engleska-Holandija sa Svetskog prvenstva u Italiji. Sećam se da me je Ivica Osim pozvao posle te utakmice i čestitao mi na odluci da poništim gol Linekera zbog igranja rukom. Švabo je bio trenerski genije“, rekao je Petrović.

Slični članci

Back to top button