Društvo

Kazniti počinioce, zaštititi žrtve

Srbija preduzela aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima, navodi ministar unutrašnjih poslova.

BEOGRAD – Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da su pripadnici MUP-a tokom ove godine podneli krivične prijave protiv 22 osobe osumnjičene za trgovinu ljudima na štetu 21 osobe.

Ministar Stefanović, koji je i predsednik Saveta za borbu protiv trgovine ljudima Vlade Srbije, rekao je da su među žrtvama 15 punoletnih i 6 maloletnih osoba, dok je 12 osoba ženskog pola.

“U najvećem broju reč je o žrtvama seksualne eksploatacije”, naveo je Stefanović.

Ministar je poručio da celokupno društvo mora zajedno i koordinirano da radi na sprečavanju da se takav zločin uopšte dogodi, jer su kada do njega dođe, posledice surove i nesagledive.

Srbija je, kako je naveo, u prethodnim godinama, u saradnji sa međunarodnim partnerima i predstavnicima civilnog sektora, preduzela brojne aktivnosti kako bi unapredila svoje institucionalne kapacitete u borbi protiv trgovine ljudima.

Kao neke od najznačajnijih Stefanović je izdvojio formiranje udarnih timova u kriminalističkoj policiji i otvaranje Prihvatilišta za žrtve trgovine ljudima, koje je dostupno 24 sata.

“Zadatak državnih organa je oštro kažnjavanje počinilaca i maksimalna podrška žrtvama na putu oporavka. Želim da istaknem da su te žene, deca, ljudi u stravičnom strahu od svojih mučitelja od kojih trpe sve vrste nasilja i da ne možete tako lako dopreti do njih”, naveo je ministar.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button