Društvo

Novi Pazar: Romi u Blaževu dobili montažne kuće

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović uručili su danas u naselju Blaževo u Novom Pazaru ključeve socijalnih stanova za devet romskih porodica.

Novi Pazar: Vrednost projekta, koji je finansiran od Evropske unije, Vlade Srbije, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, iznosi oko 600 hiljada evra.

Predstavnik romske zajednice u naselju Blaževo Mefailj Đukatani rekao je da je ovo veoma srećan dan za ove porodice i zahvalio se donatorima i lokalnoj samoupravi.

Gradonačelnik Nihat Biševac rekao je da će grad nastaviti da radi na poboljšanju uslova života svih građana.

“Cilj nam je poboljšanje uslova života i bolja integracija Roma u našu lokalnu zajednicu, tako da ćemo nastaviti i u narednom periodu da radimo na tome. Porodicama koje su dobile ključeve stanova čestitam i želim da ih u dobru i zdravlju koriste”, rekao je Biševac.

Ambasador EU Sem Fabrici rekao je da integracija Roma ležu u srcu svih njihovih aktivnosti, te da vredno rade na obezbeđivanju njihovog smeštaja i obrazovanja.

“Romi su najveća manjina, ne samo u Srbiji, već u čitavoj Evropi, a istovremeno su, na žalost, najizolovanija i najmarginalizovanija. Mi zato moramo da udvostučimo napore kako bismo postigli što bolju njihovu integraciju. Integracija se postiže u suštini jednostavnim stvarima, obezbeđivanjem kuće, obrazovanjem, zdravljem, nalaženjem posla“, rekao je Fabrici.

On je istakao da je EU u projekte iz ovih oblasti do sada uložila 11, 4 miliona evra, a da planira da u narednom periodu izdvoji još dodatnih 20 miliona evra.

“Važno je da pokažemo zajednici na koji način trošimo novac, kakve konkretne koristi donosimo, dakle da mi ne kreiramo samo neke politike na papiru, već da postoje zaista vrlo konkretne činjenice. Vidim ovde danas mnogo nasmejanih lica, pogotovo dečijih i to mi je najbolji pokazatelj da će zaista njihovi životi od danas biti mnogo bolji”, rekao je Fabrici.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović rekla je da je za nju, kao ženu i majku, naročito važno što će u ovim kućama od danas živeti 20 dece.

“Na njima ostaje naša budućnost, oni su ti koji treba da pokažu da smo svi jedan narod, da nema razlike da li ste Rom, Srbin ili bilo koja druga nacionalnost. Živimo zajedno u našoj zemlji, brinemo jedni o drugima, moramo da vodimo računa da ne bude diskriminacije, da kao država stvaramo uslove da svi mogu da se školuju i da imaju posao”, rekla je Mihajlovićeva.

Osim izgradnje montažnih kuća, naselje je priključeno na gradsku vodovodnu i kanalizacionu mrežu, asfaltiran je glavni put i sedam ulica u naselju, kao i pristupni put do ambulante i škole u Blaževu.

Izvor:Radio Sto Plus

Slični članci

Back to top button