Društvo

Beograd: Preminuo osnivač i glavni urednik “Vremena” Dragoljub Žarković

Bio je novinar i urednik u novinskim kućama Politika (1974-1987) i Borba (1987-1990), radijski komentator Slobodne Evrope (1993-1998), sarađivao je sa Nemačkim narodnim radiom i povremeno pisao za čitav niz listova u Evropi (italijanska Republika, austrijski Standard...)

BEOGRAD (AA) – Osnivač i glavni urednik nedeljnika “Vreme” Dragoljub Žarković umro je posle kraće i teške bolesti u 69. godini, saopštio je danas taj nedeljnik.

Žarković je bio osnivač “Vremena” i njegov glavni urednik od 1991. godine. 

Pre toga, bio je novinar i urednik u novinskim kućama Politika (1974-1987) i Borba (1987-1990). Bio je radijski komentator Slobodne Evrope (1993-1998), sarađivao je sa Nemačkim narodnim radiom i povremeno pisao za čitav niz listova u Evropi (italijanska Republika, austrijski Standard…).
Bio je autor više televizijskih emisija i projekata.

Tokom karijere, bio je stalni kolumnista dnevnog lista “Politika” i predavač na Fakultetu političkih nauka gde je bio i član Saveta fakulteta.

Bio je prvi predsednik Udruženja profesionalnih novinara Srbije iz koga je kasnije nastalo Nezavisno udruženje novinara Srbije i počasni član više međunarodnih medijskih asocijacija.
Objavio je “Naprednu knjigu” sa podnaslovom “Godine uspona Aleksandra Vučića” 2016. godine.

“Svi biografski podaci, međutim, nisu dovoljni da dočaraju njegovu uredničku i novinarsku lucidnost, talenat i neverovatnu veštinu komunikacije i harizmu. Redakcija Vremena Žaretovim odlaskom izgubila je sopstveni koren i veliki deo identiteta. Pamtićemo ga po svemu, a najviše po spremnosti da na sopstvenim ledjima ponese najveći teret pritisaka i da čak žrtvuje i sebe kako bi poštedeo redakciju i sačuvao njen integritet i kredibilitet”, navedeno je u saopštenju.

Vreme i mesto komemoracije i sahrane biće naknadno objavljeni.

Slični članci

Back to top button