Društvo

Salkić: Kolone vozila nemaju za cilj proslavu praznika, već provokaciju

Incidenti grupa i pojedinaca na Badnji dan i proslava vjerskog praznika, na način da vrijeđanjem i ponašanjem zastrašujete i ne poštujete svoje komšije je za svaku osudu i prezir, izjavio je danas Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS

BANJALUKA (AA) – Incidenti grupa i pojedinaca na Badnji dan i proslava vjerskog praznika, na način da vrijeđanjem i ponašanjem zastrašujete i ne poštujete svoje komšije je za svaku osudu i prezir, izjavio je danas Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Repiblike Srpske, povodom incidenata i provokacija, koji su zabilježeni tokom jučerašnjeg dana na području Srebrenice, Bratunca i Višegrada.

“Ponašanje onih koji sebe nazivaju i predstavljaju vjernicima u Srebrenici, Bratuncu i Višegradu, sigurno najveću štetu nanosi onima koji su istinski vjernici i koji praznik proslavljaju u krugu porodice i prijatelja. Kolone vozila koje nemaju za cilj proslavu praznika, već provokaciju, vrijeđanje i zastrašivanje, pokazuju stanje društva u kojem živimo, a koje je produkovano i oblikovano od strane vlasti, obrazovnog sistema, medija i Srpske pravoslavne crkve u ovom entitetu. Kolone vozila sa glasnom muzikom kroz Memorijalni centar Potočari, gdje su ukopane žrtve genocida nad Bošnjacima ‘zaštićene zone’ UN Srebrenica, a kojeg je počinila vojska i dijelovi policije RS, pokazuje da je ideologija onih koji su počinili genocid živa i da još uvijek traje”, izjavio je Salkić. 

On je istakao da su snimci iz Srebrenice i Višegrada još porazniji kada imamo u vidu da se ovi incidenti ponavljaju iz godine u godinu, a da nemamo adekvatnu reakciju policije entiteta.

“Također, civilizacijski je poraz da nikada nismo imali bilo kakvu reakciju entitetske vlasti, ali ni opozicije, medija, intelektualaca, SPC-a i nevladinih organizacija u ovom entitetu, čime se stvara dojam da se šutnjom odobravaju ovakvi incidenti”, kazao je Salkić.

On je pozvao Vladu RS da “konačno shvati i počne se ponašati i provoditi politiku na činjenici da ovaj entitet nije srpski, već entitet svih građana, te da svim građanima obezbijedi sigurnost, poštovanje i uvažavanje”.

“Ukoliko ovi incidenti ostanu bez sankcije, sigurno je da će se ponavljati i u budućnosti, što otvara mogućnost da jednog dana izmaknu kontroli onima, koji njima danas upravljaju i koriste ih za svoju političku korist. Očekujemo od MUP-a entiteta da obavijesti javnost o tome šta je poduzeto po pitanju ovih, ali i drugih incidenata u kojima se širi nacionalna, vjerska mržnja i netrpeljivost, koja je usmjerena protiv Bošnjaka u ovom dijelu BiH”, navodi se u izjavi Salkića.

Slični članci

Back to top button