Društvo

Srbija troši više struje od zemalja u EU

BEOGRAD – Vlada Srbije je usvojila Uredbu kojom se potvrđuje Program finansiranja aktivnosti i mera unapređenja efikasnog korišćenja energije u ovoj godini. Za te namene izdvojeno je pola milijarde dinara. Naša zemlja i dalje troši četiri-pet puta više energije od proseka Evropske unije.

Energetska zajednica u svom izveštaju za prošlu godinu navodi da je Srbija upravo u oblasti energetske efikasnosti najviše napredovala. S druge strane, u Srbiji i dalje ima 300.000 kuća bez izolacije.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić ističe da njegovo ministarstvo, kao i Vlada Srbije, energetsku efikasnost stavljaju na vrh prioriteta.

“Mi smo čak definisali energetsku efikasnost kao novi izvor energije jer duboko verujemo da uštedama u potrošnji energije možemo da obezbedimo nedostajuće ili buduće potrebe energije za Srbiju”, kaže Antić za RTS.

Navodi da je izdvojenih pola milijarde dinara deo budžetskog fonda i da će biti iskorišćene, pre svega, za finansiranje projekata u lokalnim samoupravama.

“Iz iskustva znam da su to u najvećem delu škole, vrtići i domovi zdravlja. Mi smo imali velik broj projekata i formata u kojima smo radili na energetskoj efikasnosti. Taj budžetski fond nije jedini. Moram da istaknem i projekat rehabilitacije daljinskih sistema grejanja”, kaže Antić.

Slični članci

Back to top button