Društvo

SNews objavio tekst godine

Kolegijum urednika i novinara portala Kazaljka odabrao je članak SNewsa za tekst godine u 2019. godini.

Riječ je o tekstu nad naslovom: Ataturk boravio u Novom Pazaru 1908. godine: Došao da ispita mogućnost odbrane Novopazarskog Sandžaka.

SNews se poziva na podatke koje je objavio Hirant Noradunkyan u knjizu “U susret Balkanskom ratu” gdje piše da je Mustafa Kemal (Ataturk), kao kapetan Osmanlijske vojske, nakon proglašenje II Ustavne monarhije u osmanskoj državi (1908. godine) dolazio u prijestolnicu Srbije kako bi tajno boravio u Novom Pazaru.

U izvodu iz časopisa “Atlas Tarih”(Historijski atlas), pod naslovom “Mustafa Kemal je bio u Novom Pazaru”, a koji je na svom twitter nalogu objavio aktuelni ambasador Republike Turske u Beograd Tanju Bilgic, tadašnji osmanlijski diplomata Noradunkyan je naveo da mu je Mustafa Kemal rekao kako da je došao s ciljem da ispita mogućnosti odbrane Novopazarskog Sandžaka u slučaju da propadnu pregovori između Austrougarske i Osmanlijske carevine koji su bili u toku.

Tekst je vidljiv na linku:

https://www.snews.rs/ataturk-boravio-u-novom-pazaru-1908-godine-dosao-da-ispita-mogucnost-odbrane-novopazarskog-sandzaka/

Kazaljka smatra da je tekst portala SNews primjer kako podatak koji je godinama bio nepoznat na ovim prostorima može u jednom trenutku postati relevantan stručnoj javnosti i zanimljiv širem građanstvu.

Slični članci

Back to top button