Društvo

Univerzitet u Sarajevu promovisao 68 doktora nauka

Promovisano je 68 kandidata i kandidatkinja na čast doktora nauka iz oblasti koje pripadaju grupacijama humanističkih, društvenih, medicinskih, tehničkih, prirodno-matematičkih i biotehničkih nauka, kao i grupaciji umjetnosti

SARAJEVO (AA) – U Narodnom pozorištu Sarajevo danas je održana svečana promocija 68 doktora nauka u okviru obilježavanja 70. godišnjice Univerziteta u Sarajevu.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, prorektori i dekani fakulteta i akademije promovisali su 68 kandidata i kandidatkinja na čast doktora nauka iz oblasti koje pripadaju grupacijama humanističkih, društvenih, medicinskih, tehničkih, prirodno-matematičkih i biotehničkih nauka, kao i grupaciji umjetnosti.

“Svjedoci smo da se svijest i naše okruženje ubrzano mijenjaju noseći sa sobom ogromne mogućnosti i rizike. Kompetencije ljudi su te koje postaju bitnije od njihovog porijekla, entičke, vjerske, rasne, spolne i socijalne pripadnosti”, poručio je Škrijelj u obraćanju prisutnima.

Dodao je da doktori nauka, kao intelektualna elita, imaju posebnu ulogu u procesu kreiranja budućnosti, jer “predstavljaju istinsku stvarnost i potrebu 21. vijeka i temelj su kompetencije svake nacije i države”.

“Svjesni mogućnosti manipulacije idejama i različitim ideologijama, intelektualci, ako hoće biti svijest i savjest svakog društva i vremena, ne mogu ostati ravnodušni na društvene datosti i promjene koje se u modernom svijetu svakodnevno dešavaju, već moraju biti vrijednosno humano opredijeljeni i angažovani za istinsku ljudsku zajednicu i prilaziti kritički svemu nehumanom u društvu”, poručio je Škrijelj koji je promovisanim doktorima nauka uručio diplome.

Slični članci

Back to top button