Društvo

Novosadski studenti pobedili na međunarodnom takmičenju

Prof. dr Zana Dolićanin, prorektor za međunarodnu saradnju, istakla je da “ ovo nisu samo mostovi znanja, nego i prijateljstva

Na međunarodnom takmičenju pod nazivom ,,Gradimo mostove znanja” na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru,  na kojem je u protekla tri dana učestvovalo  70 studenata arhitekture i građevinarstva iz 5  zemalјa, pobedili su studenti Fakulteta tehničkih nauka  u Novom Sadu.

Prema pravilima takmičenja, u gradnji mostova od špageta pobeđuje ekipa koja u određenim dimenzijama izgradi most od špageta koji izdrži najveće opterećenje. Takmičari su u gradnji mostova koristili samo špagete i lepak, poštujući utvrđene dimenzije, u nameri da izgrade most koji će izdržati najveći teret.

Studenti novosadskog Fakulteta tehničkih nauka: Milan Trivunović, Boban Radman i Milan Jovin napravili su most koji je izdržao opterećenje od 120.05 kg , osvojili prvo mesto i postigli rekordni rezultat od kako se ovo takmičenje održava na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Most koji je domaćinima, timu studenata Državnog univerziteta u Novom Pazaru  doneo drugo mesto izdržao je 113,3 kilograma, a ekipa Građevinskog fakulteta iz Kosovske Mitrovice  osvojila je treće mesto i napravila most na kome je moglo da prenese 93,2  kg tereta.

Za pobedničke ekipe obezbeđene su prigodne novčane nagrade. U komisiji za ocenjivanje kvaliteta i izdržlјivosti mostova,  bili su: prof. dr Dragoslav Šumarac, asistent sa doktoratom Petar Knežević, asistent Demir Vatić i master arhitekture Sanel Husović.

Otvarajući takmičenje prof. dr Zana Dolićanin, prorektor za međunarodnu saradnju, istakla je da “ ovo nisu samo mostovi znanja, nego i prijateljstva, koje će učesnici čuvati u sećanju zauvek. Bez obzira na rezultate takmičenja, svi smo ovde danas pobednici.”

Završnici takmičenja i proglašenju pobednika prisustvovali su predstavnici Grada Novog Pazara, Arhitektonskog studija „Nova DPI“ i preduzeća „Ukras“, koji su pomogli organizovanje takmičenja.

Na takmičenju su učestvovali studenti iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije.

Ovo takmičenje pokrenuli su pre 12 godina studenti Fakulteta za građevinarstvo u Mariboru. Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru održava se četvrti put za redom.

Slični članci

Back to top button