Društvo

Nacionalni praznik Turske obeležen u organizaciji Konzulata u Novom Pazaru

U istoriji Republike Turske 29. oktobar zauzima posebno mjesto, jer je upravo na taj dan 1923. godine formirana moderna Republika Turska.

Nacionalni praznik Dan Republike u Turskoj se obilježava 29. oktobra u znak sjećanja na proglašenje Republike Turske iz 1923. godine.

Republiku je proglasio vojskovođa Mustafa Kemal Ataturk, kojeg je Velika naroda skupština te zemlje potom izabrala za prvog predsjednika savremene Turske.

Jedan od najvećih nacionalnih praznika u Turskoj obilježava se nizom prigodnih manifestacija širom te zemlje, uključujući i polaganje vijenaca u Anitkabiru, mauzoleju osnovača Republike Ataturka.

Ključni momenti za osnivanje Republike Turske desili su se tokom mirovnih pregovora u Lozani 1922. godine.

U ovom gradu u konačnici je postignut dogovor o budućem funkcionisanju Turske, a nacrt zakona koji je pripremljen pod vodstvom predsjedavajućeg Velike narodne skupštine Turske Mustafe Kemala, usvojen je godinu kasnije, 29. oktobra 1923. godine.

Time je način vladavine nove države postala republika, a dobila je ime Republika Turska. Mustafa Kemal je izabran za prvog predsjednika Republike Turske.

U organizaciji Genrelanog konzulata Republike Turske 29. oktobar je danas po prvi put obilježen i u Novom Pazaru

Zanimljivo je da tokom devedeset osam godina svoje istoriji Republika Turska prolazi kroz različite političke izazove, a puno puta su strane sile pokušale na različite načine oslabiti ovu zemlju, koja je ipak uspjela pobjediti sve izazove modernizma koje su joj prethodile na putu formiranja savremene republike, koja je danas jedna izuzetno ozbiljna svjetska sila.

izvor: stav.ba

Slični članci

Back to top button