Kultura

Preminula poznata interpretatorica sevdalinke Beba Selimović

Cijelu karijeru je posvetila sevdalinci

SARAJEVO (AA) – Izeta Beba Selimović, jedna od najpopularnijih i najboljih interpretatorki sevdalinke u BiH, preminula je jutros u Sarajevu u 81. godini.

Rođena je 1939. godine u Trebinju, potom kao četverogodišnja djevojčica doselila u Sarajevo gdje je završila školovanje. Pjevačku karijeru je započela 1957. godine na Radio Sarajevu i ubrzo postala veoma popularna.

Mnogi su je nazivali “damom sevdaha” zbog njenog ozbiljnog i časnog odnosa prema svojoj profesiji, kao i zbog njenog ozbiljnog ponašanja na estradi. Cijelu svoju karijeru je posvetila izvornoj sevdalinci i zadržala je njenu originalnost bez imalo modernizacije. Snimila je značajan broj snimaka sevdalinki na Radio Sarajevu.

Sarađivala je sa Zaimom Imamovićem, Zehrom Deović, Nadom Mamulom, Safetom Isovićem, Mehom Puzićem koji joj je bio veliki i drag prijatelj te sa mnogim drugim bosanskohercegovačkim sevdalijama i muzičarima.

Dobitnik je “Povelje Zlatne značke” RTVSA, “Oskar za životno djelo” (Tuzla 2008), te mnogih drugih priznanja za muzički uspjeh i nesebičnu pomoć u humanitarnim koncertima.

Slični članci

Back to top button