Društvo

Analiza Radio Sto Plus: Radna mesta u školstvu samo za partijski podobne

Nedavno su novinari radija Sto Plus analizirali proces zapošljavanja kadrova u školstvu Novog Pazara. Zaključak te analize daje prilično sumornu sliku kadrovanja u ovoj značajnoj društvenoj delatnosti.

Analiza dokumentacije koju je Sto plus radio prikupljao više mjeseci dokazuje da novopazarske škole zapošljavaju koga hoće, a do posla se može samo ako nemaju „nekog svojeg“. U suprotnom, džaba vam i odbranjen doktorski rad…

Većina prosvetnih radnika, onih koji najbolje znaju kako su prethodnih godina dobijali posao na određeno vreme, na isti način su favorizovani i na javnim konkursima za prijem u stalni radni odnos, pokazuju kopije školskih dokumentacija.

Javna tajna, navode novinari radija Sto Plus, da su prethodnih godina sve škole zapošljavale bez validnih kriterijuma, ikakve nezavisne spoljne kontrole, dokazana je i na „javnim“ konkursima na kojima se unapred znalo ko će i zašto biti primljen u stalni radni radni odnos.

Pravilnici i bodovne liste poodavno su postali nebitne kategorije, jer su škole izričito navodile da nemaju obavezu rangiranja kandidata po bilo kakvim kriterijumima.

Primer toga je i situacija gde kandidat koji je diplomirao sa prosekom 10 i na posao čekao sedam godina dobiće i isto toliko bodova. Međutim, kandidat koji je isto toliko godina radio u bilo kojoj školi dobiće tri boda više. Ako je bio te sreće pa je radio baš u toj školi, dobiće još 10 dodatnih bodova-nema šanse da iko drugi ima više!

Šokantan podatak je da su škole odbijale čak i doktore nauka Univerziteta u Beogradu da bi za nastavnika primale kandidata sa završenim četvorogišnjim fakultetom i prosekom jedva sedmica.

Izvor: Radio Sto Plus

Slični članci

Back to top button