Društvo

Srbija: 21 godina od ubistva novinara Slavka Ćuruvije

- Ćuruvija je ubijen 1999. godine ispred ulaza u zgradu u kojoj je živeo. Predstavnici novinarskih udruženja danas će položiti venac na mesto ubistva, ali bez prisustva medija, zbog koronavirusa

BEOGRAD (AA) – Novinar i vlasnik “Dnevnog telegrafa” Slavko Ćuruvija ubijen je na današnji dan pre 21 godinu.

Ćuruvija je ubijen na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, u pasažu ispred zgrade u kojoj je živeo, kada mu je nepoznata osoba prišla s leđa i u njega ispalila 14 metaka.

Njegova partnerka Branka Prpa, koja je u tom trenutku bila s njim, dobila je udarac kundakom u glavu.

Prvostepena presuda za ubistvo Ćuruvije doneta je 20 godina posle ubistva, 5. aprila 2019. godine, a postupak se sada vodi pred Apelacionim sudom.

Prvostepenom presudom na zatvorske kazne od 30 i 20 godina osuđena su četvorica pripadnika nekadašnje državne bezbednosti – Radomir Merković i Milan Radonjić na po 30 godina i Ratko Romić i Miroslav Kurak na po 20 godina.

Marković je osuđen zbog podstrekavanja na ubistvo, a ostala trojica za teško ubistvo u saizvršilaštvu, ali presudom nije utvrđeno ko je pucao na Ćuruviju.

Udruženje novinara Srbije izrazilo je očekivanje da će Apelacioni sud potvrditi prvostepenu presudu, ali i da će Kurak, koji je u bekstvu, biti priveden pravdi.

Slični članci

Back to top button