Društvo

BNV traži da Gimnazija uđe u pilot-projekat državne mature

NOVI PAZAR – Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) zatražilo je od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da Gimnaziju u Novom Pazaru uvrsti u pilot- projekat državne mature, koji će biti sproveden u maju 2020. godine.

U prvo testiranje državne mature uvršteno je više od 100 škola, a osim gimnazija u kojima je nastava samo na srpskom jeziku, uvrštene su i gimnazije u kojima se nastava odvija na nekom od jezika nacionalnih manjina (bugarskom, madjarskom..).

“Na spisku predviđenih gimnazija nema nijedne u kojoj se nastava izvodi na bosanskom jeziku, te smo u cilju unapređenja procesa obrazovanja na bosanskom jeziku i ravnopravnosti obrazovnih modela poslali zahtev da se Gimnazija u Novom Pazaru uvrsti u ovaj projekat. Državna matura će biti jedini uslov za upis na fakultet te je uvrštavanje ove škole, u kojoj se nastava izvodi na bosanskom jeziku, u pilot-testiranje državne mature bitno zbog provere kako znanja učenika, tako i standarda za bosanski jezik za kraj srednje škole”, saopšteno je iz BNV.

Nastavu na bosanskom jeziku u Srbiji trenutno pohađa 17.235 učenika.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button