Društvo

Otvoren poljoprivredni sajam

NOVI SAD – Na novosadskom sajmu danas je otvoren 86. Međunarodni poljoprivredni sajam, najznačajnija manifestacija iz agrobiznisa u jugoistočnoj Evropi.

Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević koji je istakao zadovoljstvo što broj izlagača raste iz godine u godinu i što je Novi Sad tokom Poljoprivrednog sajma centar agrobiznisa u regionu.

„Država koja ima snažnu poljoprivredu, zdravu zemlju i dobre domaćine, ne treba da brine za svoju budućnost“, izjavio je Vučević.

Ministar poljoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović rekao je da Srbija nije zemlja koja ima more, naftu i zlato, ali ima poljoprivredu i hranu. Kako je ocenio, u poljoprivredi je najveći razvojni potencijal države i naglasio da je zadatak da se za poljoprivredu i poljoprivredne proizvode otvaraju nova tržišta.

Direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković zadovoljan je što je ovogodišnji sajam doveo 1.518 izlagača iz 61 zemlje i da po prvi put Međunarodni poljoprivredni sajam ima zemlju partnera – Italiju i zemlju prijatelja – Tunis.

Ambasador Tunisa u Srbiji Sejf Alah Redžeb naglasio je se Tunis ove godine predstavlja objedinjeno sa 12 izlagača, koji predstavljaju dva najveća izvozna artikla ove zemlje u svetu – maslinovo ulje i urne, ali i riblje proizvode te poljoprivredne proizvode karakteristični za ovu zemlju, dok Italijani objedinjeno nastupaju sa 30 kompanija, kako je rekao pomoćnik ministra poljoprivrede Italije Franko Macato prilikom otvaranja ovogodišnje sajamske manifestacije.

Na sajmu su predstavljani izlagači iz svih oblasti poljoprivrede, a od zemalja iz regiona objedinjeni nastup imaju Hrvatska, Crna Gora i Bosna i Hercegovina. Među najbrojnijim stranim izlagačima su kompanije iz Turske koje donose najsavremeniju poljoprivrednu mehanizaciju, mašine i opremu za prehrambenu industriju, kao i procasnu mehanizaciju i opremu za navodnjavanje.

Takođe, na štandovima firmi iz Turske predstavljen je i sadni materijal, sredstva za zaštitu bilja, đubriva, organska, hemijska i biološka đubriva, kao i hemijski proizvodi. Iz Hrvatske stižu proizvodi i prerađevine od mesa i procesna oprema za mesnu industriju.

Međunarodni poljoprivredni sajam trajaće do 17. maja.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button