Društvo

Za vlast 35 odsto birača

U istraživanju je učestvovalo 1.200 anketiranih, odlučivali su se za pojedinačne stranke, a odgovori su kasnije grupisani u odredjene celine.

BEOGRAD, 11. avgust 2021.(FoNet) – Na predstojećim izborima za stranke na vlasti glasalo bi oko 35 odsto birača u Srbiji, a za “bojkot opoziciju” 14 odsto, pokazuje istraživanje Demostata koje je danas predstavljeno.

Za opoziciju koja je u prošlom ciklusu izašla na izbore glasalo bi oko osam odsto ispitanika, a oko devet odsto reklo je da bi glas dalo opoziciji, ne navodeći stranku.

Neodlučnih glasača je 13 odsto, dok 21 odsto čine apstinenti.

U istraživanju je učestvovalo 1.200 anketiranih, odlučivali su se za pojedinačne stranke, a odgovori su kasnije grupisani u odredjene celine.

Kako je rekao glavni istraživač Demostata Srećko Mihajlović, Beograd je “nešto drugo”, jer u Beogradu opozicija ima šanse da pobedi.

Za vlast bi glasao 21 odsto ispitanika, bojkot opoziciju 21 odsto, opoziciju koja je išla na izbore 10 odsto, uopšteno za opoziciju 14 odsto, neodlučnih je 20, a astinenata 14 odsto.

Kada je reč o glasačima vlasti, za njih glasaju manje obrazovani, svaki treći sa srednjom školom i svaki šesti visoko obrazovani.

Pristalice vlasti su i penzioneri i izdržavana lica i svaki četvrti zaposleni, dok bi za bojkot opoziviju glasalo 15 odsto zaposlenih, a sličan procenat je i kada je reč o penzionerima.

Slični članci

Back to top button