Društvo

Lajčak u Beogradu: Zapadni Balkan u fokusu slovačkog presedavanja

BEOGRAD (AA) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministrom spoljnih i evropskih poslova Slovačke Republike i predsedavajućim OEBS-a Miroslavom Lajčakom sa kojim je razgovarao o odnosima dveju zemalja, situaciji na Кosovu, regionalnim pitanjima i evropskom putu Srbije.

“Zapadni Balkan je u fokusu slovačkog predsedavanja OEBS-u i mi sa velikom pažnjom pratimo situaciju na Кosovu i Metohiji“, naglasio je slovački ministar i predsedavajući OEBS-a Miroslav Lajčak, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Vučić je na sastanku naveo da je prošlonedeljna poseta slovačkog premijera Srbiji jasan znak da su obe zemlje opredeljene za dalje jačanje bilateralne saradnje na svim poljima i izrazio zahvalnost što Slovačka, uprkos brojnim pritiscima, istrajava u svom principijelnom stavu da ne prizna Kosovo.

On je naglasio i da je za Srbiju važno da OEBS sačuva sveobuhvatan statusno neutralan pristup u pogledu Кosova, posebno u radu ove Misije na terenu.

Vučić je izrazio veliku zabrinutost zbog dešavanja na severu Kosova, koja “još više udaljavaju od suštine dijaloga”.

On je dodao da je Srbija u potpunosti posvećena dijalogu, koji se vodi pod okriljem Evropske unije, u cilju postizanja kompromisnog rešenja, koje će biti prihvatljivo za obe strane, ali je neophodno da prištinska strana povuče anticivilizacijske takse na robu iz Srbije. 

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button