Društvo

Mihajlović: Žene da prijave nasilnike

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izrazila je danas, povodom učestalog nasilja nad ženama, uverenje da će nadležne institucije obaviti svoj posao i da će nasilnici biti kažnjeni.

Mihajlović je istakla da to ne menja činjenicu da svi mi moramo da se borimo više protiv nasilja u društvu, navodeći da su u samo dva dana muževi ubili dve žene, dok je treća zadobila teške povrede usled fizičkog nasilja.

Ona je upozorila na to da su ove godine 24 žene izgubile život u porodičnom i partnerskom nasilju i da, uprkos sve efikasnijoj primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, u brojnim slučajevima nasilje prethodno nije prijavljivano.

Prema njenim rečima, u 2019. godini stradalo je 28 žena, od toga u 15 slučajeva nije bilo prethodne prijave nasilja, dok se 47 odsto žena nije obratilo za pomoć i podršku nijednoj instituciji.

Moja poruka ženama jeste da prijave nasilnike, ali i svi mi, komšije, rođaci, prijatelji, imamo odgovornost da to učinimo kada znamo da nasilje postoji, poručila je Mihajlović.

Slični članci

Back to top button