Društvo

Potreban novi energetski Maršalov plan

Potreban nam je evropski energetski Maršalov plan i strateške rezerve koje će sprečiti spekulacije i obezbediti stabilno snabdevanje energijom, poručila je danas slovenačka poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon tokom rasprave uoči zasedanja Evropskog saveta.

Fajon je, u govoru koji je objavila na svom zvaničnom portalu, istakla da je Evropa na ivici energetske krize i navela da je u Sloveniji više od 40.000 domaćinstava u opasnosti od siromaštva zbog poskupljenja energije.

“Struja, goriva, lož ulje i prirodni gas postaju sve skuplji i potrebne su brze akcije kako bi se pomoglo najsiromašnijima u grejnoj sezoni”, ukazala je Fajon i ocenila da je rast cena energije između ostalog i rezultat spekulacija kao i da je “neprihvatljivo da lov na kapitalnu dobit distributera finansijski utiče na potrošače”.

Ona je pozvala čelnike Unije da “deluju zajedno, kao što je bio slučaj sa kupovinom i distribucijom vakcine protiv kovida. Vlade imaju moć i odgovornost da pomognu svom narodu i zemljama” i zaključila da je Evropi potreban energetski Maršalov plan.

Slični članci

Back to top button