Društvo

Uspešno realizovan projekat “Za naš kraj”

Još jedna korisna društvena akcija Mehdije Medovića i njegovih saradnika.

TIM – Tutinska inicijativa mladih i (@tim.tutin) Neformalna grupa građana (NFG) #NašaPriča 18. i 19. juna tekuće godine realizovala je projekat “Za naš kraj”, u saradnji sa Sačuvajmo (@sacuvajmo.tt).

Projekat “Za naš kraj” se sprovodi u oviru projekta “Zeleni inkubator”, koji sprovode Mladi istraživači Srbije (@mis.vss), BOŠ Beogradska otvorena škola (@beogradska_otvorena_skola) i Inžinjeri zaštite životne sredine, uz finasijsku pomoć Evropske unije.

Projekat “Za naš kraj” podrazumijevao je postavljanje osvetljenja, solarnih uličnih svjetiljki, klupa, korpi za otpatke, kućica za ptičice i hranilišta za veverice u Svračićima u Tutinu. Budući da staza postoji već godinama, a da nije bila osvijetljena, što je ograničavalo vrijeme boravka na njoj, potreba za postavljanjem rasvete bila je očita. Iz tog razloga Udruženje TIM – Tutinska inicijativa mladih je apliciralo na projektu “Za naš kraj” i na taj način obezbijedilo sredstva za opremnaje spomenutog prostora.

“Cilj projekta bio je da se trim staza koja se nalazi u borićima u Svračićima, a koju građanke i građani Tutina koriste za rekreaciju i relaksaciju, opremi odgovarajućom opremom, koja ni na koji način neće narušiti eko sistem spomenutog parka. Koristili smo solarne lampe kao osvetljenje, klupe i korpe su kombinacija drveta i metala, a kućice i hranilišta su naravno od drveta. Sve spomenuto je jednostavnog izgleda, koji se utapa u ceo ambijent, i vjerujem da će to doprineti da boravak u ovom parku bude prijatniji”, rekao je Mehdija Medović, osnivač Udruženja i idejni pokretač realizovanog projekta.

On je izrazio nadu da će realizacija ovog projekta biti pokazatelj i motivacija mnogima da se uređivanje eko parka može realizovati vrlo uspešno i kvalitetno bez prenasilne upotrebe betona i veštačkih materijala, kojima se samo postiže suprotan efekat.

“Priroda je naše ogledalo. O tome koliko je bitna za naš život i zdrav razvoj naše dece suvišno je govoriti. Čuvajmo je, i očekujmo da će i ona čuvati nas”, poručio je Mehdija Medović,

Od 2000. do danas, Evropska Unija donirala je više od 3.6 milijardi evra Srbiji. Sredstva su korišćena za podršku razvoja, kvaliteta života i reformi u sledećim sferama: civilna zaštita, zaštita od poplava i pomoć poplavljenim područjima, obrazovanje, povezanost, zaštita okoline, zdravstvena zaštita i zaštita potrošača, kultura, vladavina prava, lokalni razvoj, poslovi i privredni rast, javna administracija, migracije, upravljanje javnim sredstvima, civilno društvo i mediji, socijalna inkluzija, omladina i sport. EU podrška je implementirana kroz saradnju sa Vladom Republike Srbije. Evropska Unija je donirala Srbiji više razvojnih sredstava nego svi drugi internacionalni donatori zajedno.

TIM – Tutinska inicijativa mladih je prva organizacija civilnog društva (nevladina organizacija) u Tutinu koja se isključivo bavi pitanjima mladih. Osnovan je radi ostvarivanja cilјeva u oblastima omladinske politike, promocije aktivizma i volonterizma, formalnog i neformalnog obrazovanja mladih, izgradnje građanskog društva, javnog zastupanja, lјudske bezbednosti, transparentnosti, zaštite životne sredine i održivog razvoja. TIM postoji od 2016. godine, i iza sebe ima nekoliko uspješno realizovanih projekata.

Ovaj materijal objavljen je uz finansijsku pomoć Evropske unije. Za njegovu sadržinu odgovorna je isključivo NFG “Naša priča” i ona nipošto ne odražava stavove Evropske unije i Mladih istraživača Srbije.“

Tim

Slični članci

Back to top button