Društvo

Lek uskoro dostupan građanim

BEOGRAD (FoNet) – Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALMIS) odobrila je antivirusni lek protiv kovid-19 “Molnupiravir”, izjavila je danas Jelena Mitrašinović iz Agencije, koja čekuje da će lek uskoro biti dostupan građanima Srbije.

“Svi u ALMIS radili smo danonoćno. Očekujemo da bude dostupan pacijentima narednih dana”, rekla je Jelena Mitrašinović za RTS.

“Molnupiravir” je, kaže, oralni antivirusni lek koji se primenjuje kod blagih do umerenih formi kovida 19 kod starijih od 18 godina.

Ona je objasnila da pacijenti da bi primili lek moraju da imaju bar jedan od faktora rizika za razvoj težih formi – da budu stariji od 60, pacijenti sa dijabetesom, gojazni čiji je bodi mas indeks iznad 30, pacijenti sa teškom opstruktivnom bolesti pluća, ozbiljnim bolestima srca i aktivnim malignitetima.

U kliničkim studijama, dodaje, pokazana je značajna efikasnost leka, za 30 odsto smanjuje broj hospitalizacija i smrtnih ishoda.

“Pokazana je zadovoljavajuća bezbednost. U studijama je najčešće prijavljivana kao neželjena reakcija dijareja, kod tri odsto ispitanika, prijavljivana je glavobolja, mučnina i vrtoglavica, ali to su neka uobičajena neželjena dejstava koja prate veliki broj lekova”, istiakla je Jelena Mitrašinović.

Lek će biti primenjivan samo po preporuci lekara, rekla je ona i dodala da očekuju da će to biti u kovid ambulantama.

U Srbiji je dato oko 8.100.000 doza vakcina protiv kovida i Agencija za lekove je zabeležila 1.290 neželjenih slučajeva, zaključno sa petkom, što je ohrabrujući podatak, da se neželjene reakcije doživljavaju sa malom učestalošću, kazala je Jelana Mitrašinović.

Ona je navela i da je mali broj prijavljenih ozbiljnih neželjenih događaja – šest slučajeva tromboze, od kojih je za samo tri Nacionalni stručni tim potvrdio povezanost sa primenom vakcine, jedan slučaj miokarditisa, dva perikarditisa koja su prijavili pacijenati, pa se ne smatraju medicinski potvrđenim.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button