Društvo

Gojković: Srbija pouzdan partner nove Alijanse iz Davosa

DAVOS – Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković na Konferenciji ministara kulture u Davosu u Švajcarskoj, na kojoj je danas osnovana „Baukultur Alijansa iz Davosa 2023“ istakla je da je Srbija posvećena principima Baukulture, odnosno održivosti i kvaliteta života u kreiranju kulturne politike, kao i povezivanju sektora kulture i privrede.

Gojković je naglasila da Srbija ostaje pouzdan partner nove alijanse, čije ciljeve poštuje još od 2018. godine, kada je doneta prva deklaracija.

„Shvatanje značaja kulture u svim segmentima savremenog društva je globalno sve prisutnije. Ipak, povezivanje sektora kulture i privrede, vlada i nevladinog sektora je još uvek daleko od perspektive celovitog posmatranja kulture. Zato je i doprinos današnjeg foruma ovom pitanju od neprocenjive važnosti“, istakla je Gojković.

Govoreći o temi održivog razvoja, Gojković je navela da ona predstavlja prioritet Ministarstva kulture Republike Srbije, kao i da Baukultura baca potpuno novo svetlo na to pitanje.

„Reč je o ogromnom resursu koji je svuda oko nas, a koji smo tek počeli da koristimo. Mogućnosti koje se otvaraju prepoznajemo u pogledu kulturnog razvoja i stvaranja dodate vrednosti – ljudske i finansijske“, rekla je Gojković.

Ministarka kulture je naglasila da u Srbiji najbolje primere za to predstavljaju prioritetni programi, kao što su „Gradovi u fokusu“ i Nacionalna prestonica kulture, čiji je cilj da se kroz izgradnju infrastrukture na lokalnom nivou podignu kapaciteti za sadržaje kulture, kao i projekat revitalizacije „Dvorci i vile Srbije“, a upravo u takvim projektima prepoznaje se značaj Baukulture.

„Cilj koji želimo da dostignemo je povezivanje emotivne i estetske vrednosti kulturnog nasleđa i stvaralaštva sa svetom proizvodnje i finansija“, rekla je Gojković i dodala da je važna razmena iskustva.

Ministri kulture danas su usaglasili Memorandum iz Davosa i potpisali Deklaraciju, što je označilo osnivanje „Baukultur Alijanse Davos 2023“.

U deklaraciji je istaknuto da su evropski ministri kulture, uoči godišnjeg sastanka Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, pokrenuli Alijansu, koja ujedinjuje aktere Baukulture iz javnog i privatnog sektora i civilnog društva. Naglašeno je da je visoko kvalitetna Baukultura snažna politička inicijativa i podrazumeva svestan, kvalitetno orijentisan pristup infrastrukturi, javnim prostorima i pejzažima, kao i da je Baukultura, kao opšte dobro, zajednička odgovornost vlada, organizacija privatnog sektora, i da je u pitanju hitna potreba za podizanjem svesti o kulturnim, socijalnim, ekonomskim, ekološkim i tehničkim pitanjima.

Susret ministara kulture odvija se uoči Svetskog ekonomskog foruma u Davosu na poziv predsednika Svetskog ekonomskog foruma Borge Brendea, a učestvuju predstavnici iz 30 zemalja, kao i međunarodnih i nevladinih organizacija u oblasti kulture.

Slični članci

Back to top button