Društvo

BS osudile ekstremističke grafite u Beranama

BERANE – Bošnjačka stranka najoštrije osuđuje grafite u Beranama u kojima se poziva ubijanje Bošnjaka i Albanaca.

“Zastrašujuće poruke, od kojih se ledi krv u žilama, nažalost, ponovo su osvanule u Beranama. U 2021. godini mi i dalje svjedočimo monstruoznim radnjama, da neko priziva Srebrenicu, najveći genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Građanski koncept Crne Gore, koliko god bio poljuljan danas, ne smije dozvoliti da ovakve sramne radnje prođu bez adekvatne reakcije nadležnih organa.S toga, pozivamo nadležne da pronađu aktere najnovijih prijetnji i uvreda, sudski ih procesuiraju, jer fašističke poruke moraju biti sankcionisane u građanskoj i pravnoj državi”, saopšteno je iz Bošnjačke stranke.

Iz ove političke partije Bošnjaka u Crnoj Gori je upućen poziv Vladi Crne Gore, kao i lokalnu vlast u Beranama da se aktivno uključe u cijeli ovaj slučaj i, kako je navedeno, jasno osude ovaj neljudski i nedobronamjeran čin.

Ocjenjuje se da je sasvim očigledno da neko ovakvim gnusnim porukama želi da zastraši muslimane koji žive u ovom gradu.

“Ipak, moramo konstatovati da je ispisivanje grafita Srebrenica, kao i drugih grafita koji asociraju na ubijanje Bošnjaka i Albanaca, dokaz su da kao društvo još uvijek nismo spremni da se suočimo s prošlošću i da ima pojedinaca u čijim glavama još uvijek dominiraju bolesni porivi.Poručujemo da Bošnjake i muslimane to neće uplašiti, a grafiti ovakve sadržine nikako ne smiju poremetiti dobre, prijateljske i komšijske odnose koje Bošnjaci gaje sa svojim komšijama drugih vjera i nacija”, zaključeno je u reagiranju Bošnjačke stranke.

Na jednoj zgradi u Beranama, u naselju Dolac, pojavili su grafiti sa porukama mržnje i pozivanjima na zločin prema Bošnjacima i Albancima. Na fotografjama koje se dijele na društvenim mrežama ispisane se poruke “Kolji šiptare”, “živiš Arkane”, “Srebrenica”, “Oj Pazaru novi Vukovaru”…

izvor: SNews

Slični članci

Back to top button