Društvo

Đerlek: Šarčević imenovao direktora škole mimo konkursa

Dugogodišnji direktor osnovne škole "Avdo Medjedović" u Novom Pazaru Ahmedin Đerlek optužio je danas ministra prosvete Mladena Šarčevića da je ignorisao izbornu proceduru jer je za VD direktora te škole "protivzakonito imenovao Safeta Smailovića”, za kojeg tvrdi da nije ni učestvovao na konkursu.

Novi Pazar (RadioStoPlus)– “On (Šarčević) je protivno izraženoj volji zaposlenih, školskog odbora škole ‘Avdo Medjedović’ i mišljenja Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), protivzakonito imenovao za VD direktora nama nepoznato lice koje nije učestvovalo na konkursu”, naveo je Đerlek u pisanoj izjavi.

BNV je u svojem saopštenju za javnost navelo da su Nastavničko veće i Školski odbor OŠ “Avdo Međedović“ tajnim izjašnjavanjem dali podršku kandidatu Zahiru Gudževiću i imenovanje Smailovića okarakterisalo kao “još jedan čin drske diskriminacije prema Bošnjacima”.

Taj manjinski organ je naglasio da se kompletna nastava u OŠ Avdo Međedović odvija na bosanskom jeziku i predstavlja jednu od ustanova od posebnog značaja za Bošnjake.

“Zbog otvorene diskriminacije i kršenja Ustava i zakona BNV će pokrenuti sve mehanizme zaštite prava Bošnjaka i podneti krivične prijave protiv ministra i svih odgovornih”, navodi se u saopštenju.

Slični članci

Back to top button