Društvo

Uporedna analiza visine zarada u regionu: Bosna ispred Srbije, iza Makedonija i Albanija

Prosečna zarada u Srbiji više nije veća od prosečne zarade u Bosni i Hercegovini. Prema najnovijim zvaničnim podacima iz februara ove godine, prosečna zarada u našoj zemlji manja je za 2.639 dinara od prosečne neto zarade u BiH. Ipak, po visini prosečne plate Srbija je ubedljivo i dalje ispred pojedinih suseda, ali i udaljenijih ekonomija. S obzirom na dobre rezultate, u Vladi najavljuju nove povišice penzija i zarada u javnom sektoru što bi trebalo dodatno da pokrene i plate kod privatnika.

Prosečna neto zarada u našoj zemlji u februaru ove godine iznosila je 52.426 dinara, a u BiH 913 konvertibilnih maraka ili 55.065 dinara. U evrima, to je 466 evra u BiH, odnosno 444,1 evro u Srbiji, pokazuju zvanični podaci statističkih zavoda.

Prosečna februarska plata u Srbiji pala je, doduše, u odnosu na januarsku, zbog toga što u drugom mesecu ove godine nije bilo bonusa karakterističnih za prvi mesec, kao i zbog toga što je u februaru bilo manje radnih sati. Tako je januarska prosečna zarada u našoj zemlji iznosila 54.521 dinar, ali i pored toga ona je bila manja od prosečne zarade u Bosni i Hercegovini za isti period.

Tradicionalno, prosečna plata u Srbiji manja je i od prosečne zarade u Hrvatskoj i Sloveniji, ali ne i od prosečne zarade u Makedoniji i Albaniji. Nižu prosečnu zaradu od Srbije imaju i Moldavci koji mesečno zarađuju 212 evra, zatim Ukrajinci (240 evra) Belorusi (337 evra)…

Zanimljivo je primetiti da su najveće plate zapravo u zemljama koje se ne nalaze u Evropskoj uniji.

Švajcarci su apsolutni pobednici i imaju platu 4.370 evra, na drugom mestu su Islanđani sa 3.568 evra, a na trećem Norvežani sa 3.309 evra.

Poslednja istraživanja kažu da se među zemljama u okviru Evropske unije najveća primanja imaju Danci sa 3.309 evra, zatim Luksemburg sa 3.159 evra, a potom i Šveđani sa 2.570 evra. Nemci imaju prosečna primanja oko 2.270 evra.

Izvor: Blic

Slični članci

Back to top button