Društvo

BNV: 28. septembar proglašen za Dan Bošnjaka u Srbiji

Taj datum obeležava se kao Dan Bošnjaka u svim državama u regionu u kojima Bošnjaci žive nakon raspada Jugoslavije, izuzev u Republici Srbiji

NOVI PAZAR (AA) – Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) donelo je na poslednjem zasedanju odluku kojom se 28. septembar proglašava za Dan Bošnjaka u Republici Srbiji.

Takva odluka, kako je obrazloženo AA iz te krovne ustanove Bošnjaka u Srbiji, doneta je u skladu sa Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina i Statutom Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji.

“Bošnjaci Sandžaka i Republike Srbije predstavljaju deo jedinstvenog nacionalnog korpusa sa Bošnjacima Bosne i Hercegovine i Bošnjacima u drugim državama nastalim raspadom Jugoslavije. Na zasedanju prvog Svebošnjačkog sabora održanom u Sarajevu, 28. septembra 1993. godine, usvojena je Deklaracija o vraćanju povesnog nacionalnog imena Bošnjak umesto dotadašnjeg etničkog naziva Musliman. Ovaj datum, 28. septembar je prihvaćen od svih Bošnjaka i zvanično se obeležava kao Dan Bošnjaka u svim državama u regionu u kojima Bošnjaci žive nakon raspada Jugoslavije, izuzev u Republici Srbiji”, navedeno je u obrazloženju BNV povodom donete odluke da se 28. septembar proglasi za Dan Bošnjaka u Republici Srbiji.

Pored novoustanovljenog, nacionalni blagdani Bošnjaka u Srbiji su 11. maj Dan bošnjačke nacionalne zastave, 20. novembar, Dan Sandžaka i 11. juli Dan sećanja.

Slični članci

Back to top button