Društvo

Novi Sad: Muzikom protiv bolesti

Od ovog leta ulični svirači u glavnom gradu Vojvodine imaju novu, humanitarnu dimenziju, jer neki od njih sviraju za bolesnu decu

NOVI SAD (AA) – Ulični svirači obeležje su mnogih većih gradova, pa tako i Novog Sada, koji čak ima i manifestaciju „Festival uličnih svirača“.

Međutim, od ovog leta ulični svirači u glavnom gradu Vojvodine imaju novu, humanitarnu dimenziju, jer neki od njih sviraju za bolesnu decu. Naime, Bojan Temunović s prijateljima pokrenuo je akciju „Muzikom protiv bolesti“ i periodično izlaze na centralne novosadske ulice i prikupljaju novac za lečenje mališana, pritom nudeći humanim prolaznicima dobru muziku i pesme po želji, jer radi se o muzičarima koji su članovi različitih tamburaških ansambala, okupljenih s jednim humanim ciljem.

Dvadesettrogodišnji Bojan, po zaimanju grafički dizajner, muzikom se bavi 12 godina a pre godinu došao je na ideju da organizuje humanitarni koncert za pomoć bolesnoj deci. No, kako organizacija takvog događaja iziskuje puno vremena i raznih drugih poslova za šta on nije imao vremena, ovog avgusta uzeo je svoju gitaru i izašao u centar Novog Sada da svira, a sav novac prikupljen uplaćivao je na žiro-račune roditelja koji preko fondacija prikupljaju novac za lečenje svoje dece od teških bolesti. Prva dva puta svirao je sam i bez posebnog obaveštenja zbog koga svira na ulici, a onda je izradio i plakat na kojom je naveo za koje namene se prikuplja novac.

„Tako je nastala akcija ’Muzikom protiv bolesti’ kojom sam pozivao sugrađane na humanost, a muzičare da se priključe. Javili su mi se prijatelji, kolege tamburaši i sviramo jednom u dve nedelje u centru, a u zavisnosti od raspoloživog vremena i obaveza, jer neki rade, a neki studiraju, ovaj orkestar broji od dva do pet članova“, istakao je Bojan Temunović.

Slični članci

Back to top button