Društvo

Francuski list “L’Opinion”: Turska prestigla Francusku u domenu bespilotnih letjelica

Posljednjih sedam dana, Turska na vrlo upečatljiv način pokazuje svoj kapacitet u oblasti naoružanih bespilotnih letjelica

PARIZ (AA) – Turska je u posljednjih deset godina u značajnoj mjeri unaprijedila nacionalne industrijske kapacitete, a u oblasti proizvodnje bespilotnih letjelica iza sebe je ostavila zemlje poput Francuske, objavili su francuski mediji.

Francuski list “L’Opinion” objavio je tekst u kojem se dotiče turske operacije “Proljetni štit” na sjeveru Sirije, te navodi kako je Turska tu operaciju pokrenula kako bi spriječila režim Bashara al-Assada da zauzme Idlib.

Istaknuto je također kako je Turska operaciju pokrenula prema standardima NATO-a.

“Posljednjih sedam dana, Turska na vrlo upečatljiv način pokazuje svoj kapacitet u oblasti naoružanih bespilotnih letjelica. Turska je razvila nacionalnu industriju u posljednjih deset godina. Vrlo je jasno da je Turska u ovoj oblasti prestigla zemlje poput Francuske”, navedeno je u tekstu.

Istaknuto je također kako je riječ o naoružanim bespilotnim letjelicama koje su gabaritima manje od onih koje koristi francuska vojska, ali kako su one puno jeftinije i učinkovitije.

Francuski list također podsjeća kako Turska trenutno proizvodi i bespilotne letjelice većeg kapaciteta, te kako je turska vojska dokazala da, zahvaljujući vlastitim kapacitetima u oblasti elektronskog ratovanja, može provesti operacije bez podrške Rusije.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button