Društvo

Tužioci RS osuđuju Dodikove napade

BANJA LUKA (FoNet) – Udruženje tužilaca Republike Srpske osudilo je danas “neargumentovane napade” člana Predsedništva BiH Milorada Dodika na kompletnu tužilačku strukturu u Republici Srpskoj (RS).

Udurženje reaguje, kako je preneo sarajevski portal Kliks, posle Dodikovih verbalnih napada na tužioce povodom istrage ubistva načelnika Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor Radenka Bašića.

Duži niz godina, saopštilo je tužilaštvo, u javnosti se iznose neistinite, teške i neargumentovane optužbe na rad tužilaca u RS i time se svesno percepcija javnosti i medija usmerava ka negativnom odnosu prema tužiocima i tužilaštvima.

“Posebno je zabrinjavajuće da su izjave zvaničnika, koje za cilj imaju uticaj na rad i odlučivanje tužilaštva, postale uobičajena pojava, a da nosioci političke moći očigledno imaju uverenje da raspolažu životima i karijerama javnih tužilaca”, navedeno je u saopštenju.

Ocenjeno je da “zastrašujuće zvuči” kad bez argumenata i svesno tužioce kriminalizuje “član Predsedništva BiH, koji ni formalno, a ni suštinski nema nikakva ovlašćenja u pogledu rada tužilaštava”, mešajući se u istragu i analizirajući “navodne dokaze koje je, a kako je sam izjavio, dobio iz određenih struktura MUP RS”.

Pitanje je ko i sa kojim ciljem Dodiku daje detalje iz istrage ovako teškog krivičnog dela, da bi on (Dodik) objavljivanjem tih detalja “direktno ugrozio samu istragu i bezbednost tužilaca, svih zaposlenih u tužilaštvima, kao i članova njihovih porodica”, ukazuju tužioci.

“Udruženje tužilaca RS smatra da je javna kritika rada javnih tužilaštva neophodna i korisna, ali da kritika rada ne sme da se zasniva na pojednostavljenim i populističkim argumentima”, ističe se u saopštenju i odbacuju “neargumentovane optužbe da tužioci vrše opstrukcije u otkrivanju i gonjenju učinilaca krivičnih dela”.

Upravo je zajednički rad tužilaca Republičkog javnog tužilaštva, Okružnog javnog tužilaštva Prijedor i pripadnika MUP RS doveo do otkrivanja izvršilaca i prikupljanja dokaza o izvršenju teškog krivičnog dela ubistva načelnika Bašića, poručilo je Udruženje tužilaca RS.

Udruženje insistira na hitnom sastanku u Ministarstvu pravde RS u cilju zaštite integriteta tužilaca od ovakvih i sličnih napada, naglašeno je u saopštenju.

Slični članci

Back to top button