Društvo

„Preporod“ apeluje: Bošnjaci da idu na zajedničku listu

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ u Novom Pazaru ponovo apeluje na političke predstavnike Bošnjaka u Srbiji.

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ u Novom Pazaru pozvala je danas, po drugi put ove godine, sve bošnjačke stranke i sve društvene faktore i pojedince da i za naredne parlamentarne i lokalne izbore formiraju jedinstvenu, široku koaliciju.

Direktor BZK “Preporod” Ersin Hasanović je rekao da “sve tri vodeće političe opcije među Bošnjacima treba da ujedine kadrove za bolji život svih stanovnika u sandžačkim opštinama i za prosperitet Republike Srbije”.

Našu ideju o ujedinjenju u široku koaliciju vrijeme nije demantovalo, ističe Hasanović.

“Izbori se bliže. Mislim da sada i vlastima odgovara da Bošnjaci idu na jednu listu, jer neće biti sa opozoicijom, a i opoziciji odgovara da Bošnjaci ne budu na listi aktuelne vlasti. Ponovo upućujem apel liderima bošnjačkih političkih stranaka i svim uticajnim pojedincima  da konačno dođe do formiranja jedinstvene bošnjačke političke liste za naredne parlamentarne i lokalne izbore”, naveo je Hasanović.

Preporod je jedna od prvih institucija, prisutna u kulturnoj tradiciji Bošnjaka od 1903. godine, formiranjem društva Gajret koje je 1945. godine promjenilo ime u Preporod.

BZK “Preporod” sa sjedištem u Novom Pazaru upisan je u registar udruženja Srbije 2005. godine. Centrala BZK “Preporod” je u Sarajevu u predstavlja bošnjačku instituciju kulture koja baštini sve bitne sadržaje, događaje i procese unutar bosanske i bošnjačke kulture u dvadesetom stoljeću.

Slični članci

Back to top button