Društvo

Svečanim iftarom i uručivanjem sertifikata okončana Balkanska omladinska škola

NOVI PAZAR (AA) – Svečanom dodelom sertifikata učesnicima i zajedničkim iftarom završen je tromesečni projekat “Balkan youth school” (Balkanska omladinska škola) koji je u Sandžaku uz novčanu podršku Direkcije za tursku dijasporu i srodne zajednice (YTB) Republike Turske realizovala Nevladina organizacija (NVO) “Svetionik”.

U periodu od tri meseca najuspješniji studenti s različitih studijskih programa, uz pomoć eminentnih predavača, proširivali su znanja iz oblasti istorije, umetnosti, psihologije, religije, političkih nauka, kulture, književnosti, ekonomije i prava, a kroz aktivnost “klub knjige” družili su se i analizirati razna dela s afirmisanim piscima iz sandžaka i Republike Srbije.

“Ovaj zajednički iftar predavača i 45 studenata koji su uspešno priveli kraju učešće u projektu, kruna je našeg tromesečnog angažovanja i rada. Modul, odnosno ova platforma neformalnog obrazovanja protekla je uspešno, zahvaljujući dobroj organizaciji, ozbiljnosti i vrednom radu profesora, studenata i naših koordinatora. Naši prijatelji iz Turske nisu krili zadovoljstvo i oduševljenje time kako smo realizovali ovaj projekat, i imamo uveravanja da će Balkanska omladinska škola biti ponovo organizovana i narednih godina”, rekao je predsednik NVO “Svetionik” Mirza Aličković.

Studenti kojima su uručeni veoma bitni sertifikati YTB-a zbog uspešnog pohađanja projekta Balkanska omladinska škola kazali su za Anadolu Agency da je program koji je percipiran na neformalnom obrazovanju upravo ono što je potrebno svakom mladom čoveku na putu sticanja kvalitetnog i korisnog znanja.

“Balkanska omladinska škola je izvanredno iskustvo. Draga su mi sva putovanja koja smo imali, druženje i nova prijateljstva. Od svega, najzadovoljniji sam kako su organizovana druženja i predavanja s najvećim stručnjacima iz zemlje i regiona iz mnogih oblasti. Meni su se posebno dopala predavanja iz oblasti književnosti, s obzirom da sam student književnosti”, rekao je učesnik projekta Balkanska omladinska škola Emir Palamar.

Za studentkinju književnosti Maidu Škrijelj, Balkanska omladinska škola po kvalitetu programa koji nudi daleko je iznad svih sličnih programa kroz koje je prošla.

“Studiram književnost, i najupečatljivija od svih koja će mi ostati u sećanju su predavanja i druženja sa najpriznatijim piscima i književnicima iz Novog Pazara i Srbije. Kroz klub knjige analizirali smo mnoga dela domaće i svetske književnosti i to je ono što tokom studiranja fali svakom studentu književnosti”, kazala je studentkinja književnosti iz Novog Pazara Maida Škrijelj.

Grupa od preko 50 mladih, učesnika projekta Balkanska omladinska škola iz Sandžaka boravila je nedavno u studijskoj poseti Crnoj Gori i Republici Turskoj.

Oni su se tokom sedmodnevnog boravka u Turskoj, toj evroazijskoj zemlji upoznali s njenom istorijom, tradicijom i kulturom.

Njihova prva stanica bila je grad Edirne, obišli su sve važne znamenitosti tog mesta: Kompleks Sultan Bayezid II, džamiju Selimija i ostale spomenike važne u istoriji i kulturi Turske.

Boravak u toj zemlji nastavili su posetom Canakkaleu, potom boravkom u Istanbulu i Ankari gde su bili gosti predsednika YTB Abdullaha Erena kojem su zahvalili za podršku koju pruža mladima u Sandžaku i ostalim zemljama u regionu na putu sticanja znanja.

Podsetimo, projekat “Balkanska omladinska škola” koji je namenjen mladima do 25 godina, a predstavlja višemesečnu obrazovnu platformu iz oblasti humanističkih, društvenih i religijskih nauka. Ovo je drugi put da Nevladina organizacija “Svetionik” iz Novog Pazara projekat realizuje u Sandžaku, i ovog puta ta organizacija godišnjom stipendijom nagradila je najaktivnijeg polaznika Balkanske omladinske škole.

BYS

Slični članci

Back to top button