Društvo

Srbija školuje 30.000 studenata i postdiplomaca iz budžeta

Iz budžeta će ove godine biti finansirano studiranje skoro 30.000 studenata i postdiplomaca, a od ove godine biće dostupne i dualne akademske i strukovne studije, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić povodom usvajanja odluke o broju budžetskih studenata na osnovnim, master i doktorskim studijama u 2021/2022.

Ukupan broj studenata koji se mogu upisati u prvu godinu studijskih programa osnovnih strukovnih, akademskih i integrisanih studija je 18.083, dok 4.612 studenata mogu da upišu prvu godinu studijskih programa osnovnih strukovnih studija, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Beogradski univerzitet će ove godine na budžet upisati 9.901 studenta, Univerzitet u Кragujevcu 2.682 studenta, Univerzitet u Nišu 3.299 studenata, Univerzitet u Prištini 1.206, u Novom Pazaru 708 studenata, a Univerzitet umetnosti u Beogradu ukupno 287 studenata. Na master studije na budžetu biće upisana 5.953 studenata, a na doktorske studije 776.

Po afirmativnim merama biće upisano 507 studenata, i to studenata sa invaliditetom, pripadnici romske nacionalnosti i državljani Srbije koji su završili srednju školu u inostranstvu. Broj samofinansirajućih studenata koji se mogu upisati u prvu godinu biće poznat nakon što visokoškolske ustanove raspišu konkurse za upis, dok odluku o broju studenata na Univerzitetu u Novom Sadu donosi Vlada Vojvodine.

Slični članci

Back to top button