Društvo

Sa akšam-namazom nastupila nova hidžretska 1441. godina

Prvi dan nove hidžretske godine je u subotu, 31. augusta 2019. godine, to jeste 1. muharrema 1441. hidžretske godine

SARAJEVO (AA) – Po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH danas je sa akšam-namazom nastupila je nova 1441. hidžretska godina.

Povodom nastupanja nove hidžretske godine, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je danas muslimanima novogodišnju čestitku u kojoj se kaže:

“Poštovana braćo i sestre, muslimani i muslimanke, ovih dana kada se prisjećamo hidžre Posljednjeg Božijeg poslanika i prvih muslimana iz Meke u Medinu još jednom se podsjećamo da je život na ovom svijetu satkan od kušnji i naše spremnosti da na njih odgovorimo kao muslimani i muslimanke. Čovjek je u stalnoj hidžri od rođenja, od prvih koraka koje napravi, preko doma kojeg napusti, pa sve dok ne prođe kroz vrata vječnosti i vrati se u svoj prvobitni dom za koji je i stvoren. Uzvišeni nas u Kur’anu podsjeća da se na ovome svijetu može samo napredovati ili nazadovati. Na dunjaluku nema mirovanja. Ako ne idemo naprijed, ako se opustimo, vrijeme će nas preteći. Zato smo mi kao ljudi u neprestanom kretanju. Ali da bi naš hod i naše kretanje bilo hidžrom ono mora biti iz lošijega ka boljem, od zla ka dobru, od grijeha ka Božijem zadovoljstvu, od nepravde ka pravdi, od neslobode ka slobodi. U nadi da će nas sjećanje na hidžru učiniti odlučnim da u godini koja je pred nama napravimo iskorak ka dobru, svim muslimanima i muslimankama u Bosni i Hercegovini, Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i bošnjačkoj dijaspori, svim imamima i članovima Islamske zajednice čestitam Novu 1441. hidžretsku godinu uz želju da svima bude sretna i berićetna i moleći Allaha dž. š. da muslimanima podari slogu, da ujedini njihova srca u dobru, da našu zajednicu učvrsti u napretku, da našu domovinu čuva u blagostanju i miru, i da svim ljudima ukaže na put sreće i uspjeha”, navodi se u čestitci reisu-l-uleme Kavazovića.

Prvi dan nove hidžretske godine je u subotu 31. augusta 2019. godine, to jeste 1. muharrema 1441. hidžretske godine.

Deseti dan mjeseca muharrema naziva se Danom Ašure, a ove godine pada na dan 9. septembar. Prema predanjima, u ovom je danu nakon potopa pristala lađa Božijeg poslanika Nuha, neka je mir i spas Božiji na njega. Preporuka Božijeg poslanika Muhammeda, neka je mir i spas Božiji na njega, je da se posti 9. i 10. muharem, ili 10. i 11. dan ovoga mjeseca.

Na ovaj dan se spravlja i posebno jelo ašura (na arapskom deset). Spravlja se tako da se stavi više vrsta voća i povrća i tako napravi smjesa kao znak sjećanja na Nuha, a.s., koji je, po predanjima, u svoju lađu ukrcao po par od svega živoga.

Slični članci

Back to top button