Hronika

Poginulo osmoro, povređeno 18

Direktor rudnika Drago Milinković rekao je da su mere bezbednosti koje  se preduzimaju u rudniku  na najvišem nivou, ali ovog puta se dodgodilo naglo izdvajanje metana.

SOKOBANJA, 01. april 2022.(FoNet) – U nesreći koja se jutros dogodila u rudniku uglja “Soko” kod Sokobanje poginulo je osam rudara, a 18 je povređeno, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike i navelo da su svi ostali rudari izvučeni iz okna.

Država će pomoći koliko god je moguće porodicama. Ovo je težak trenutak za sve ljude koji su ovde, ali i za sve nas. Inspekcija, policija i svi nadležni organi su na licu mesta i rade sve što je neophodno kako bismo nakon istrage znali tačne uzroke tragedije, rekla je ministarka Zorana Mihajlović koja je posetila rudnik i izrazila saučešće porodicama rudara.

Direktor JP PEU Resavica Saša Spasić  rekao je da se rudarska nesreća u jami rudnika dogodila nešto posle četiri sata ujutru u delu ležišta rudnika istočnog polja u trećoj smeni, prilikom redovnih radova na eksploataciji uglja. 

Prema još nezvaničnim informacijama, došlo je do zarušavanja uglja u otkopnoj komori VE 3/1 i naglog prodora metana u radni prostor. Izražavam saučešće porodicama nastradalih rudara, tu smo za njih u bilo kom momentu, rekao je Spasić.

Direktor rudnika Drago Milinković rekao je da su mere bezbednosti koje  se preduzimaju u rudniku  na najvišem nivou, ali ovog puta se dodgodilo naglo izdvajanje metana.

U nesreći su poginuli rudari D.Z. ( 1979 ), N.T. ( 1985 ), R.G. ( 1975 ), P.P. ( 1991 ), B. Č.
( 1966 ), B. Z. ( 1967 ), B.Ž. ( 1963 ) i B.S. ( 1988 ).

Ostali rudari koji su se u trenutku nesreće nalazili u oknu izvučeni su, a povređenima se pruža medicinska pomoć.

Rudarski inspektor i drugih nadležni organi su na terenu i ispituju uzrok nesreće. 

Slični članci

Back to top button