Hronika

Biografija – Velja Nevolja. Preživeo eksploziju bombe sa devet godina

Veljko Belivuk poznatiji kao Velja Nevolja, policijskim organima poznat je godinama unazad. Kazaljka saznaje da je Belivuk u detinjstvu preživeo jedan strašan događaj. Odrastao je bez roditelja…

Po beogradskim splavovima godinama je bio poznat po nasilničkom ponašanju, a u teretanama je bio poznat po svakodnevnim treninzima. Među navijačima bio je poznat po tome što je “promenio dres” – od nekadašnjeg navijača FK Rad postao je navijač FK Partizan.

Bio je uhapšen 2017. zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Vlastimira Miloševića 30. januara te godine u centru Beograda.

U slučaju ubistva Vlastimira Miloševića ublaženo je krivično delo za koje je optužen, pa je umesto kao izvršilac, kako je od početka istrage sumnjičen, optužnicom označen kao pomagač N. N. ubici.

Sumnja se da mu je osoba iz vrha MUP-a pomogla da 2018. bude oslobođen za ubistvo karatiste Vlastimira Miloševića.

Protiv Belivuka je bila podneta krivična prijava zbog sumnje da je bio umešan u demoliranje kafića Aleksandra Vavića, jednog od vođa Partizanove navijačke grupe Alkatraz, ali je Tužilaštvo, gle čuda, odbacilo krivičnu prijavu.

Prva pravosnažna presuda Belivuku skorog je datuma: u martu 2016. godine Apelacioni sud mu je potvrdio kaznu od pet meseci i 15 dana zatvora zbog napada na dvojicu maloletnika na splavu “Blejvoč” u oktobru 2007. godine.

Belivuk je osuđen za nanošenje teških telesnih povreda B. M. Iste noći, u butinu je hicima iz pištolja ranjen i prijatelj B.M., D. D. Tužilaštvo je Nevolju prvobitno teretilo da je udario pištoljem po glavi B.M, oborio ga i nastavio da ga udara metalnom barskom stolicom, nakon čega je zapucao u pravcu Ds D. i ranio ga. Sukob je kvalifikovan kao ubistvo u pokušaju. Ipak, nakon što su oštećeni promenili iskaze, a optužba za posedovanje oružja zastarela, sud je Belivuku sudio jedino za nanošenje teških telesnih povreda. Za to je i osuđen prvostepeno 2015., i pravosnažno 2016 godine.

Iste godine, svega mesec dana nakon presude Apelacionog suda, Belivuk je bio akter napada na Božu Kumburovića i Nebojšu Petkovića, članove obezbeđenja bivšeg direktora FK “Partizan” Miloša Vazuru.

Belivuk je bio jedan od najbližih prijatelja ubijenog vođe navijača Partizana Aleksandra Stankovića, poznatijeg kao Sale Mutavi. Stanković je likvidiran u oktobru 2016. godine u blizini Okružnog zatvora nakon što je u društvu Belivuka završio trening u teretani.

Belivuk je u poslednje vreme bio blizak sa Kavačkim klanom, posebno sa Radojem Zvicerom, a mnogi smatraju da je Beluvokova grupa, nekad zvani Janjičari a potom Principi, zapravo bila ispostava Kavačkog klana zadužena za rasturanje narkotika u Beogradu.

Neki izvori navode da je Veljo Belivuk u jednom periodu mladosti radio i kao konobar u restoranu FK Rad.

Veljko Belivuk koji je osumnjičen za likvidacije i mučenja žrtava sa suprugom i dvoje dece živeo je u beogradskom naselju Zvezdara.

Događaj iz detinjstva

Nebojša Belivuk, otac Veljka Belivuka, poznatijeg kao Velja Nevolja, počinio je masakr pre tačno 26 godina u porodičnom stanu, na šesnaestom spratu zgrade gde je živela porodica. Nebojša Belivuk koji je tada imao 34 godine 13. februara 1995. u 19 sati aktivirao je eksplozivnu napravu i ubio sebe, suprugu Branku (31) i njenu majku Mirjanu Mladenović (55). U tom trenutku u stanu je bio i Nebojšin tast Ratko, kao i svastika Dragana, koji su bili povređeni, a u stanu su pored njih bili i tada devetogodišnji Veljko i još jedno dete i oni su preživeli razornu eksploziju koja je demolirala stan.

Teška tragedija dogodila se u stanu porodice Belivuk, na 16. spratu zgrade. U eksploziji ručne bombe poginuli su Nebojša Belivuk, njegova supruga Branka i njena majka, dok su teško povređeni tast Ratko i svastika Dragana.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button