Hronika

Godišnjica zločina u Štrpcima

BEOGRAD (27.2.2022.) – Danas se navršava 29 godina od zločina u Štrpcima, kada su pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), na železničkoj stanici u Štrpcima (BiH), iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd–Bar izveli 20 putnika i potom ih ubili.

Fond za humanitarno pravo (FHP), Žene u crnom, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Inicijativa mladih za ljudska prava podsetili su da porodice žrtava u Srbiji i dalje čekaju na sudsku pravdu i status porodica civilnih žrtava rata.

Te organizacije danas će u 15:48 u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu obeležiti godišnjicu zločina u Štrpcima. Fond će, kao i svake godine, danas biti na obeležavanju godišnjice zločina u Prijepolju, zajedno sa članovima porodicama žrtava.

Pripadnici VRS su 27. februara 1993. godine oteli i ubili 19 državljana SRJ i jedno NN lice. Od državljana SRJ, njih 18 su bili Bošnjaci, a jedan je bio Hrvat, svi su živeli u Srbiji i Crnoj Gori – u Beogradu, Prijepolju, Bijelom Polju i Podgorici, podsetio je FHP.

Žrtve tog zločina su Esad Kapetanović, Iljaz Ličin, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Tomo Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedno nepoznato lice. Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa 16 godina.

Do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve. Telo Halila Zupčevića pronađeno je krajem 2009. godine na obali jezera Perućac, a posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Iljaza Ličine nađeni su u istom jezeru 2010. godine. Ostale žrtve se i dalje nalaze u evidencijama nestalih lica.

Za taj zločin su do sada pravosnažno osuđene samo dve osobe – Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić.

Ranisavljević, koji je bio komandant dobrovoljačkog voda pod nazivom “Resavac” ili “Skakavac”, dela Interventne čete Višegradske brigade VRS, osuđen je pred Višim sudom u Bijelom Polju 2003. na 15 godina zatvora, a Jovičić, pripadnik Višegradske brigade VRS, protiv koga je vođen postupak pred Sudom BiH, priznao je krivicu 2016. godine i osuđen je na petogodišnju zatvorsku kaznu.

Za zločin u pred Sudom BiH u toku je suđenje osmorici optuženih, a pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu protiv petoro pripadnika Višegradske brigade VRS koji se terete kao neposredni počinioci zločina u Štrpcima. Sudu u Srbiji trebalo je tri i po godine da potvrdi optužnicu protiv njih, podignutu u martu 2015. godine, podsetio je FHP.

Štrpci, Mirza Župljanin

Slični članci

Back to top button