Hronika

Lojanica pravosnažno oslobođen

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio zamenika Osnovnog javnog tužioca iz Novog Pazara Radanka Lojanicu je zloupotrebio službeni položaj, objavio je taj sud.

Na taj način potvrđena je presuda Višeg suda u Beogradu i odbačena žalba Tužilaštva za organizovani kriminal, kao neosnovana.

“Po nalaženju Apelacionog suda Tužilac za organizovani kriminal nije uspeo da dokaže radnje okrivljenog koje su mu stavljene na teret, te da je ostalo na nivou opravdane sumnje, pa je pravilno prvostepeni sud okrivljenog oslobodio od optužbe da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja”, navodi se u presudi.

Podsećamo da je prvom prvostepenom presudom Viši sud Lojanicu osudio na 10 meseci zatvora i izrečena mu je mera zabrane obavljanja tužilačke ili sudijske funkcije u naredne dve godine.

On je tada osuđen jer je osobi protiv koje je podneta krivična prijava predložio da uplati 100.000 dinara u humanitarne svrhe, odnosno da iskoristi institut oportuniteta i izbegne odlazak na sud.

Načinio je službenu belešku u kojoj je naveo samo 50.000 dinara koliko je trebalo da bude uplaćeno na račun Vlade Srbije zbog poplava, a ostatak novca nezakonito je pribavio za KUD “Štavalj”.

Po optužnici, Lojanica je sa tim društvom potpisao Ugovor o zajmu u svojstvu zajmoprimca, čime je i sebi pribavio novčanu korist od 50.000 dinara.

On se žalio na tu presudu, a Apelacioni sud je ukinuo i predmet vratio Višem sudu koji ga je u ponovljenom postupku oslobodio.

Izivor: Radio Sto Plus

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button