Kultura

Marija Kiri nije bila akademik

Jedina žena koja je Nobelovu nagradu dobila dva puta!

Na današnji dan 1934. umrla je francuska naučnica poljskog porekla Marija Kiri Sklodovska – jedna od najznačajnijih, verovatno i najznačajnija naučnica u istoriji čovečanstva.

Otkrila je radioaktivne elemente radijum i polonijum.

Imala je francusko i poljsko državljanstvo. Veći deo života je provela u Francuskoj, a tamo je i započela naučnu karijeru. Vršila je istraživanja iz hemije i fizike.

U njena najveća dostignuća spadaju: rad na teoriji radioaktivnosti, tehnikama razdvajanja radioaktivnih izotopa kao i otkriće dva nova hemijska elementa – radijuma i polonijuma. Pod njenim ličnim nadzorom vršena su, prva u svetu, istraživanja o mogućnosti izlečenja raka pomoću radioaktivnosti. Jedan je od osnivača nove grane hemije – radiohemije.

Dvostruka je dobitnica Nobelove nagrade, prvi put 1903. godine, iz fizike, zajedno sa mužem Pjerom Kirijem i Anrijem Bekerelom za naučna dostignuća u ispitivanju radioaktivnosti, a drugi put 1911. godine iz hemije, za izdvajanje elementarnog radona.

Ona je do danas ostala jedina žena koja je Nobelovu nagradu dobila dva puta.

Godine 1911. glasalo se o njenom primanju u Francusku akademiju nauka, ali nije primljena. Danas, u poplavi mnogih akademika, treba se setiti i činjenice da Marija Kiri nije bila akademik.

Slični članci

Back to top button