Kultura

Tako je govorio Mocart

Volfgang Amadeus Mocart (1756 – 1791) bio je jedan od najuticajnijih i najznačajnijih kompozitora klasične muzike. Njegov rad broji više od šest stotina dela i uključuje simfonije, koncerte, kompozicije za klavir, kamernu muziku i operske i horske kompozicije.

Kazaljka donosi Mocartove citate koje treba upamtiti:

Sve ono na čemu insistiram, i ništa više, jeste da pokažete celom svetu da se ničega ne plašite. Budite tihi, ako se tako odlučite, ali kada je neophodno govorite – ito tako da vas ljudi zapamte.

Govoriti dobro i elokventno je velika umetnost, ali je podjednako dobro znati kada da se zaustaviš.

Ni visok stepen inteligencije, ni mašta, ni oba zajedno ne prave genija. Ljubav, ljubav, ljubav, to je duša genija.

Ne obraćam pažnju na tuđe pohvale i osude. Ja jednostavno sledim svoja osećanja.

Kada putujem u kočiji ili šetam posle dobrog obroka, ili noću kada ne mogu da spavam, u tim trenucima ideje naviru u izobilju.

Zahvaljujem Bogu što mi je velikodušno poklonio mogućnost da naučim da je smrt ključ koji otvara vrata naše istinske sreće.

Strast, nasilna ili ne, nikada ne treba da dosegne tačku u kojoj izaziva gađenje. Kao što ni muzika, čak i u situacijama najvećeg užasa, nikada ne treba da bude bolna za uho već treba da mu laska i šarmira ga, i zato uvek ostane muzika.

Niko ne sme da sebe učini jeftinim ovde, to je kardinalna greška, i taj je tada završio. Ko je najviše drzak ima najveće šanse.

Greška je misliti da je vežbanje moje umetnosti meni postalo lako. Uveravam vas, dragi prijatelju, niko se nije toliko posvetio studiji kompozicije kao ja.

Slični članci

Back to top button