Kultura

Nakon Kosova, i Albanija i Turska bojkotuju dodjelu Nobelove nagrade Handkeu

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski književnik Peter Handke poznat je po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine

STOCKHOLM (AA) – Nakon Kosova, Albanija i Turska također neće neće prisustvovati ceremoniji dodjele Nobelovih nagrada u Stokholmu zbog kontroverznog ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea.

Ambasador Turske u Stockholmu Hakki Emre Yunt potvrdio je da neće prisustvovati ceremoniji dodjele, koja će biti upriličena sutra. Kako je kazao, pozvani su na ceremoniju, međutim, neće prisustvovati.

Gent Cakaj, v.d. ministra za Evropu i vanjske poslove Republike Albanije, potvrdio je da će i ta zemlja bojkotovati dodjelu nagrada. 

Kako je kazao, duboko uvjeren da opravdanje i pohvale ratnih zločina ometaju duh pomirenja koji mora prevladati u regiji, uputio je albanskog ambasadora u Švedskoj da bojkotuje ceremoniju. 

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski književnik Peter Handke poznat je po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

Dodela Nobela Handkeu na Kosovu i u regionu izazvala je brojne negativne reakcije, a održan je i protest ispred Ambasade Švedske u Prištini.

Veliki protest protiv Švedske akademije najavljen je za 10. decembra u Stockholmu, kada će dobitnicima biti uručena Nobelova nagrada.

Slični članci

Back to top button