Kultura

BANU o jeziku

SARAJEVO – U organizaciji Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti u atrijumu hotela “Evropa” upriličena je prezentacija „Rezolucije o bosanskome jeziku“, javlja Sandžakpress.

Akademik BANU Muamer Zukorlić istakao da Rezolucija jasno i precizno odražava stav prema bosanskom jeziku u pogledu njegovoga utemeljenja i značaja ali i da je Rezloucija preporuka svim nadležnim organima, institucijama i pojedincima zainteresiranim za bosanski jezik kako da se postave prema aktuelnim i budućim izazovima.

Ono što treba da bude fokus našeg cjelokupnog i interesovanja i djelovanja jeste zapravo unapređenje svijesti kod svakog Bošnjaka o autrentičnosti i značaju bosanskog jezika, rekao je Zukorlić.

Akademkinja BANU Hasnija Muratagić Tuna govorila je o značaju afirmacije bosanskog jezika.

Negacija bosanskog jezika je aktuelno pitanje, na to se trebalo osvrtati ali moramo se braniti argumentima, govoriti o tome da bosanski jezik u kontinuitetu postoji i da ustvari se moramo više angažirati u svim institucijama, moramo voditi brigu o bosanskom jeziku, afirmirati ga na razne načine, objavljivati ono što je velika zaostavština rukopisna o bosanskom jeziku, dakle govoriti argumentima a ne emocijama. Primarni cilj ove rezolucije jeste da se animiraju mase u afirmaciji bosanskog jezika, rekla je Tuna.

Photo: Sandžakpress

Slični članci

Back to top button