Kultura

Ja, Vladimir Radovanović

Hroničar života oko sebe. Objavio četiri knjige kratkih priča. Pored kratke proze imao izlete u pozorišne vode, napisao komad i monodramu. Knjiga „Euforija i pad kišnih kapi“ je njegov dijalog sa alter egom Viktorom Dismasom.

Ime i prezime: Vladimir Radovanović

Datum i mesto rođenja : 22. april 1964 u Čačku

Kako provesti sedam dana bez mobilnog telefona: U savremenom dobu, teško, jer mobilni telefon je važno sredstvo u komunikaciji, a svaka informacija je zlata vredna, korisna.

Koju osobu najviše cenite: Svoju pokojnu majku, koja je svojim primerom uticala da se izgradim kao čovek, najviše ona. Imala je težak život, a nikada nije roptala.

Grad u koji želite ponovo otići: Mnoge gradove još uvek nisam posetio a želim, Jerusalim, Vitlejem, a od onih koje želim ponovo posetiti je Prag, u koji sam se zaljubio na prvi pogled.

Jelo koje biste jeli svakog dana: Mnogo volim mlečne proizvode, sir, kajmak, proja sa mlekom to mogu svaki dan da jedem.

Kome najviše verujete: Bogu, a najviše sumnjam u sebe, ali paradoksalno sebi verujem.

Gde se najbolje odmorite: U šetnjama pored reke, sam sa svojim mislima, gde mi uvek se rode nove ideje. Priroda je lek za život koji je prebrz i često prepun nekorisnih informacija.

Najbolji dan u životu: Bilo ih je više, rođenje kćerki, izlazak knjiga, susreti sa dragim ljudima.

Poslednja laž na koju ste naseli: Iako sam sa godinama, a imam ih dosta postao jako sumnjičav, priznajem da nasednem na laž. Jedna od tih je da sam poverovao ali sa zadrškom jednoj osobi iz sveta književne kritike, da će posvetiti pažnju mojoj knjizi Euforija. Ali to je problem te osobe.

Koliko ste aktivni na društvenim mrežama: Dosta, mada u poslednje vreme u meri koliko mi je potrebno, facebook je jedina mreža koju koristim, i zahvaljujući prisutnosti, postao sam vidljiv i došao u kontakt sa mnogim ljudima iz sveta književnosti.

Najlepši poklon koji ste dobili: Moje dve kćerke su najveći dar, kao i pravi i iskerni prijatelji.

Omiljena životinja: Volim mirne pitome životinje, ali slon mi je simpatičan, veliki i moćan, a dobroćudan.

Omiljeni muzičar ili bend: ROLLINGSTONES

Omiljeni pisac: Tri su najdraža. Dostojevski, Kafka i Sabato.

Poslednja knjiga koju ste pročitali: Čitam i pratim savremenu književnost, a uvek se jednoj knjizi vraćam Tunelu od Sabata, skoro sam je ponovo, ko zna koji put pročitao.

Omiljeni filmski lik: Više njih, Mamonov u filmu Ostrvo, Nikolson u Letu iznad kukavičijeg gnezda, Mel Gipson u Drumskom ratniku, raznovrsni žanrovi i mnogi glumci. Piter O Tul, Olivije…

Sportski događaj koji je ostao u pamćenju: Bari, 29. Maj 1991.

Za koji tim navijate: Crvena Zvezda

Omiljena narodna izreka: U dobru se ne pogordi, a u zlu se ne ponizi.

Koja pitanja najviše mrzite: U principu nemam problem da odgovorim na bilo koje pitanje, kod mene nema tabu tema.

Vaša najveća nada: Lično najveća nada je, da ću uspeti da uobličim i završim svoj roman prvenac „Mesečeva ulica“. Njime bih zaokružio rad i stavio tačku na sopstveno traganje.

Slični članci

Back to top button