Novo

U Crnoj Gori od karcinoma oboljelo 24 djece

Specijalista socijalne medicine Instituta za javno zdravlje, Biljana Bajić, kazala da su od ukupnog broja oboljelih u Crnoj Gori oko 66 odsto dječaci, a oko 33 odsto djevojčice

PODGORICA (AA) – U Crnoj Gori počelo je obilježavanje “Zlatnog septembra”, mjeseca nade i podrške za djecu koja se liječe od raka. Prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravlje, u Crnoj Gori je 24 djece oboljelo od malignih bolesti, od čega je dječaka duplo više nego djevojčica.

Specijalista socijalne medicine Instituta za javno zdravlje, Biljana Bajić, kazala da su od ukupnog broja oboljelih u Crnoj Gori oko 66 odsto dječaci, a oko 33 odsto djevojčice.

“Raste incidenca obolijevanja od malignih bolesti među djecom u svijetu i ta brojka se kreće od 165 hiljada do 200 hiljada na godišnjem nivou. Što se vodećih dijagnoza tiče, prednjači leukemija, zatim maligni tumori mozga, kao i maligni tumori kostiju“, kazala je Bajić.

Ona je napomenula da je učestalost obolijevanja karcinoma kod djece manja nego kod odraslih, a i procenat preživljavanja je značajno veći.

“U državama sa visokim prihodima procenat preživljavanja prelazi 84 odsto i u stalnom je poboljšanju“, kazala je Bajić.

Govoreći o prevenciji, istakla je da ona treba početi od začeća, jer buduće majke i trudnice trebaju da vode računa o zdravlju.

“Trudnice trebaju da vode računa o načinu ishrane, fizičkoj aktivnosti, da ne upotrebljavaju alkohol i duvanske proizvode, kao i psihoaktivne supstance. Redovan odlazak na kontrole kod izabranih doktora i pridržavanje svih savjeta pomoćiće da izbjegnu faktore rizika koje mogu ostaviti posledice na njihovo potomstvo“, rekla je Bajić.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button