Kultura

Roman “Nevidljive ljubavi” Vladimira Jankovskog

Prevod i objavljivanje knjige podržali su Traduki fondacija i Ministarstvo kulture Severne Makedonije

NOVI PAZAR – Građanski forum je u ediciji SENT objavio roman makedonskog pisca Vladimira Jankovskog Nevidljive ljubavi, a u prevodu Amre Mujović.

“To je moj drugi roman i nadam se da će izazvati pažnju čitalaca u Srbiji, BiH, Crnoj Gori i Hrvatskoj”, rekao je pisac Vladimir Jankovski.

Pokušao sam kroz tri priče da istražim rastući uticaj slika i uopšte vizualnosti u savremenom svetu i načinu života. Trenutno živimo u vremenu kada je slika sve, kada je većina onoga što je naše iskustvo sveta, od kada ujutru pokušavamo da vidimo prve vesti o svetu, pa sve do opraštanja od dana pre spavanja, povezano sa slikama, tačnije sa fotografijama. Pokušao sam da se zapitam – da li čak i u svetu u kojem smo previše uronjeni u vizuelno možda može biti ključ ono nevidljivo”, rekao je Jankovski.

On postavlja kao opšte pitanje svoju dilemu i fascinaciju – “kada o nekim složenim stvarima govorim koncizno i ogoljeno, da li to ne odmiče od suštine već kruži oko njenog centra?”

Poznati pisac Vlada Urošević kaže da se u postupku romana oseća odjek mladalačkih igara Đorđa de Kirika sa bratom Albertom, kada su u efemernim i banalnim događajima koji su ih okruživali otkrili metafizičke dubine.

“U lutanju Skopljem koje su preduzela trojica likova romana prepoznajemo preporuke Gijoma Apolinera, koji je u potrazi za čudima savremenog grada predvideo pojavu „umetnost šetnji“, pa čak i izmislio ime te nove umetnosti – „amfionija“. U otkrivanju neobičnih predmeta koje nalazimo na stranicama Nevidljivih ljubavi pronalazimo, besumnje, sećanje na šetnje Andre Bretona”, rekao je Urošević.

“Prevod romana za mene je bio uzbudljivo iskustvo”, rekla je Amra Mujović dodavši da je najvažnije bilo preslikati jednostavnost, ekonomičnost i preciznost piščevog stila.

Vladimir Jankovski je jedan od najpoznatijih pisaca savremene makedonske književnosti. Rođen je 1977. u Skoplju gde i danas živi i radi.

Vladimir Jankovski

Slični članci

Back to top button